EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай не изключва разплащане в рубли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай не изключва разплащане в рубли

mail13:33 | 31.03.2022прегледи 905 коментарикоментари 0


Китайските власти не изключват възможността за преминаване към рубли или юани в хода на търговията с енергия с Руската федерация. Това съобщиха на кореспондент на ТАСС в четвъртък от китайското външно министерство.

При извършване на двустранни взаимни разплащания пазарните субекти могат да избират валута в съответствие със собствените си нужди, информира китайското външно министерство в отговор на въпрос дали Китай е готов да плаща за доставките на енергия, доставени от Русия, не в щатски долари, а в рубли или юан. „Използването на собствена национална валута в процеса на редовно търговско и икономическо взаимодействие може да помогне за избягване на валутни рискове и за намаляване на разходите, свързани с обмена на валута", заявяват от министерството.

Китайското външно министерство поясни, че китайските компании възнамеряват да използват по-активно рубли или юани в търговията с Руската федерация „на равнопоставена и взаимноизгодна основа, като се вземат предвид промените в пазарната ситуация“. „Разбира се, по различни причини ще извършваме разплащания във валутата и на други държави“, коментираха от министерството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158