EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай насърчава световното търсене на мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай насърчава световното търсене на мед

mail14:30 | 18.04.2012прегледи 288 коментарикоментари 0


Китай ще продължава да подхранва световното търсене на мед, въпреки нестабилността на световната икономика, а Латинска Америка оглавява световното производство на този метал. Това заявиха участниците в Световната конференция за медта в Чили, цитирани от AFP.
Азиатският гигант се нуждае от мед, за да отговори на интензивния процес на урбанизация в страната, където половината от населението все още живее в селски райони. Това бе обявено на първия ден от конференцията - един от най-влиятелните форуми на миннодобивната промишленост.
Нестабилността на световната икономика породи несигурност за растежа на китайската икономика и бъдещото й търсене на мед, но според анализатори то няма да се промени в дългосрочен план, което ще продължи да поддържа високи цените на металите.
През последните 20 години търсенето на мед в Китай е нараснало с 13,6% и въпреки че се очаква забавяне на темпото на растеж на това търсене в близките години, все пак прогнозите остават значителни, изтъкна Диего Ернандес, генерален директор на чилийския миннодобивен гигант Codelco.
Според него в бъдеще се очаква по-забавено търсене, от порядъка на 7%. Китай е най-големият купувач на мед, доставяйки си 38% от световното предлагане. Латинска Америка, и по-специално Чили и Перу, ще застанат начело на производството на мед в близките години с инвестиции в миннодобивни проекти на стойност 300 милиарда долара до 2020 година, по данни на Американското дружество на мините (SIМ).
Чили, най-големият производител на мед в света, поддържа дела си на равнище около 30% от световното производство с портфолио от проекти за близо 92 милиарда долара до 2020 година, 77 процента от които за добив на мед, изтъкна министърът на минната промишленост Ернан де Солиминиак Тампиер.
Разрастването на проектите обаче е застрашено от натиска на местните власти и природозащитниците. Отказите се основават на енергийни проекти за миннодобивната промишленост, която консумира 37% от електроенергията в Чили. Прогнозите са до 2017 година чилийската миннодобивна промишленост да увеличи с
44% потреблението си на енергия, което може да постави под въпрос някои разработвани в момента проекти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg