EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай масирано инжектира кеш в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай масирано инжектира кеш в банките

mail13:20 | 21.01.2016прегледи 1219 коментарикоментари 0


Днес Народна банка на Китай предостави краткосрочни заеми на търговските кредитори, известни като споразумения за обратно изкупуване, за цели 400 милиарда юана (около 60,8 млрд. долара) чрез операциите си на открия пазар, провеждани два пъти седмично.

Взимайки предвид аналогичните краткосрочни заеми, предложени на междубанковия пазар във вторник, както и падежите на стари заеми нетният размер на финансовата инжекция на централната банка за тази седмица достигна 315 милиарда юана - най-голямата по рода си подобна инжекция от средата на януари 2012 година.

Инициирането на подобно мащабно отпускане на краткосрочни заеми идва в момент, когато има солиден ръст в търсенето на пари в брой преди едноседмичните официални празници в Китай за Лунната Нова година, стартиращи в началото на февруари (на 7-и февруари), когато китайските потребители се отдават на голямо пазаруване и раздават на приятели и роднини т.нар. "червени пакети", съдържащи банкноти на местната валута.

Този ход също така следва решение на Китайската централна банка от по-рано тази седмица да инжектира 600 милиарда юана в банковата система чрез краткосрочни и средносрочни заеми към кредитори, което е алтернативна форма на стимулиращата парична политика, имаща за цел намаляване на разходите за финансиране в изпитващата сериозни трудности втора по сила световна икономика.

Въпреки мащабното наливане на средства във финансовата система на страната фондовите борси в Шанхай и в цяла Азия остават и днес под натиск от агресивни продажби на фона на продължаващото падане на петролните цени и с оглед на опасенията, свързани със слабото представяне на китайската икономика.

Общият китайски индекс Shanghai Composite излезе само за кратко на позитивна територия след агресивната паричната политика на централната банка, преди обаче да приключи днешната търговия със солиден спад от 3,22%. Японският фондов индекс Nikkei се понижи с 2,43%, индексът Hang Seng падна с 1,73%, а южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,27%.

Източник:Финансов портал БНР

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4155