EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай купува масирано руски енергоносители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай купува масирано руски енергоносители

mail17:01 | 25.08.2022прегледи 849 коментарикоментари 0


Китай е увеличил покупките си на петрол, газ и въглища от Русия с 15 милиарда долара между март и юли 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Главната митническа администрация на КНР.

Китай продължава все повече да разчита на руски енергоносители, отбелязва агенцията. От март до юли 2022 г. Китай е закупил петрол, газ и въглища от Русия за общо 35 млрд. долара, докато през същия период на 2021 г. Китай е закупил руски енергийни ресурси за 20 млрд. долара, съобщава Bloomberg. През юли Китай е внесъл с 14% повече въглища, отколкото през юли 2021 г., допълва агенцията.

На 20 август Reuters, позовавайки се на данни от Главната митническа администрация на Китайската народна република, съобщи, че Русия остава най-големият износител на петрол за Китай за трети пореден месец, изпреварвайки Саудитска Арабия. По-специално през юли Китай е получавал около 1,68 милиона барела руски петрол на ден. От началото на годината Русия е изнесла около 48,4 милиона тона петрол за Китай.

Китай обаче е засегнат от недостиг на електроенергия след седмици суша и горещи вълни. Повечето търговски центрове в югозападния китайски град Чунцин отварят само между 16 и 21 часа, за да намалят потреблението си на енергия, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА.

През последните седмици властите в провинция Съчуан призоваха електричеството да бъде ограничено. Драстично по-ниски са нивата на водата в много китайски реки поради продължаващата суша. Сред засегнатите е река Яндзъ, третата по дължина в света, която захранва няколко водноелектрически централи.

В някои от водните резервоарите в региона нивото е спаднало до исторически минимуми. Регионът Съчуан е засегнат особено тежко, защото получава 80 на сто от електроенергията си от водноелектрически централи.

Много области на Китай преживяват най-горещото и най-сухо лято откакто има налични данни. Температурите надхвърлиха 40 градуса многократно на много места през последните седмици.

Държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че 14 региона и провинции са засегнати от суша. Местните власти бяха призовани да осигурят водоснабдяването и да създадат изкуствени валежи, ако е необходимо. Така нареченото "засяване на облаци" включва изстрелване на химикали в облаците, за да се генерира дъжд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037