EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай инвестира $13 млрд. в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай инвестира $13 млрд. в САЩ

mail15:30 | 13.01.2014прегледи 607 коментарикоментари 0


Преките китайски инвестиции в САЩ са се удвоили през 2013 година, за да достигнат 14 милиарда долара, основно в енергетиката и хранително-вкусовата промишленост, сочи проучване на нюйоркската маркетингова компания Родиъм груп (Rhodium Group), предаде Франс прес.

Експертите на Родиъм посочват, че през 2013 година е имало повече сделки и с по-големи мащаби в сравнение с 2012 година, когато преките китайски инвестиции са спаднали, според техни изчисления, с 36 процента.
През миналата година китайски компании са имали 82 операции в САЩ, разпределени по следния начин: 44 изкупувания на компании и 38 нови проекти най-вече в енергетиката на фона на бума на шистовия петрол и шистовия газ.
В доклада на Родиъм се откроява изкупуването от Китайската национална офшорна петролна и газова корпорация (CNOOC Ltd) на канадската енергийна група Некен (Nexen) и активите й в САЩ за
общо 15,1 милиарда долара през февруари.
Китайската Синопек (Sinopec), също през февруари, изкупи за 1,02 милиарда долара дялове от американската Чесапийк (Chesapeake) в газово и петролно находище в Оклахома.
Според експертите на Родиъм апетитът на китайските инвеститори все пак е бил по-голям в хранително-вкусовата промишленост, за което говори изкупуването за 7,1 милиарда долара на американската Смитфийлд (Smithfield) от Чжуанхуей интернешънъл (Shuanghui International).
Общо 87 на сто от тези трансакции са били с частни компании, които продължават да правят "голямото мнозинство" от китайските инвестиции в САЩ, подчертават авторите на изследването, допълвайки все пак, че през 2013 година техният дял силно е нараснал.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg