EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай изтласка Франция от Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай изтласка Франция от Африка

mail06:30 | 24.07.2018прегледи 1235 коментарикоментари 0


Сергий мануков, Експерт, превод БТА

Показателна статистика: от 2010 до 2015 г. китайските кредити за бързо развиващата се икономика на Кот д'Ивоар са нараснали 14 пъти! Нищо чудно, че през май т. г., когато властите в западноафриканската страна обявиха търг за строежа на мост в търговската зона на Абиджан, 10 от общо 18-те участници бяха или китайски компании, или местни фирми, тясно свързани с китайците. По същата причина явно малцина са се изненадали, че договорът за 109 милиарда CFA /сефа/ франка (колективна парична единица на 13 африкански държави, б. пр.) или 191 милиона щатски долара, се падна на "Чайна стейт констръкшън енджиниринг корпорейшън".

През последните години китайският бизнес поглежда с все по-голям интерес към френскоезична Западна Африка. В борбата за големи инфраструктурни проекти френските компании, доминирали в региона, след като Западна Африка провъзгласи независимост, все по-често се огъват пред китайските си конкуренти.

До голяма степен благодарение на китайски кредити регионалната икономика се развива напоследък с много високи темпове. По данни на програмата "Китайско-африканска изследователска инициатива" към вашингтонския университет "Джонс Хопкинс", за пет години (2010-15) китайските заеми за Кот д'Ивоар са скочили с 1400 процента (!) и са стигнали 2,5 милиарда долара, а за Сенегал - с 1268 процента, възлизайки почти на 1,4 милиарда долара.

Все повече китайски компании влизат и в другите бивши френски колонии от Западна Африка - Мали, Нигер и Того. Но все пак, изтъква Блумбърг, най-голям е интересът на китайците към Кот д'Ивоар. Китайският бизнес се насочи към тази страна сравнително скоро, след 2011 г. Закъснението бе следствие от продължителна политическа криза, която кулминира в гражданска война. И днес китайците наваксват пропуснатото. Помагат им местните власти, които акцентират най-вече върху инфраструктурни и енергийни проекти. Те разчитат с тяхна помощ да ускорят развитието на икономиката, чийто обем достига според оценки 40 милиарда долара. Засега Абиджан осъществява своя замисъл с успех - след 2012 г. котдивоарската икономика расте годишно средно с 8 на сто.

Абиджан се възползва от закъснелия интерес на китайците и се поучи от грешките, допуснати от други африкански правителства в контактите с китайския бизнес. Възлагайки изграждането на язовир почти за 600 милиона на китайската корпорация "Синохайдро", кабинетът на Аласан Уатара постави твърди условия: работен език на строежа трябва да е френският, броят на китайските работници не бива да надхвърля 20 на сто от общия им брой, а строителните материали трябва да са само местно производство.

Проектът бе финансиран 85 на сто от Китайската вносно-износна банка. Въпреки многобройните трудности, главно с битов характер, четирикилометровата стена на язовир Субре бе изградена предсрочно. Тя ще налее нови 275 мегавата в енергийната мрежа на Кот д'Ивоар и ще направи страната основен износител на електроенергия в региона.

Недалеч оттам вече започна да се строи втора, по-малка язовирна стена; предвижда се да последват още най-малко две.

Естествено Франция няма желание да се откаже от Кот д'Ивоар без борба. В момента Париж все още е най-големият търговски партньор на Абиджан. След идването си на власт през 2011 г. Уатара помоли френската компания "Буиг" да построи за 300 милиона мост през лагуната в Абиджан, който допринесе много за модерния облик на града. Минаха години обаче - оттогава китайски фирми подписаха договори за строеж на стадиони, разширяване на пристанището, за изграждане на пречиствателни съоръжения, водни централи, шосе от Абиджан до курорта Гранд Басам, без да говорим за язовирите и споменатия вече нов мост в най-големия град.

Китайците изместват французите и от други сфери. Например частната китайска телекомуникационна фирма "Стар таймс" стартира преди две години платен тв канал, сложил край на дългогодишния монопол на френския "Канал плюс", поделение на "Виванди". За да конкурира "Стар таймс", "Канал плюс" бе принуден да свали цената на декодерите с една трета.

През последните година-две китайски бизнесмени иззеха от ливанските производството на подови плочки и откриха десетки магазини в цялата страна.

Горе-долу същата картина виждаме и в Сенегал, чиято икономика се разрасна миналата година със 7,2 процента. Китайската "Овърсийз констръкшън груп" изгражда индустриален парк в покрайнините на Дакар. "Чайна рейлуей констръкшън" ремонтира и модернизира жп линии. Сред другите китайски проекти ще посочим строежа на нова сграда за сенегалското външно министерство и основния ремонт на стар язовир в южната част от страната.

Миналата събота в Дакар пристигна за пръв път на посещение китайският президент Си Цзинпин. Визитата бе свързана с откриване на музей на черната цивилизация. Също като в случая с язовира Субре, идеята за изграждане на такъв музей датира още от 60-те, но се осъществи едва след половин столетие, щом дойдоха пари от Китай.

Идването на китайския лидер, отпътувал вече за Руанда и Южна Африка, очевидно ще превърне Сенегал в опасен конкурент за Кот д'Ивоар сред китайските бизнесмени. От 25 до 27 юли в Йоханесбург предстои юбилейна, десета поред среща на върха на БРИКС. На връщане Си Цзинпин ще се отбие и на остров Мавриций.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960