EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай изгражда център за термоядрен синтез

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай изгражда център за термоядрен синтез

mail09:45 | 23.12.2021прегледи 853 коментарикоментари 0


Китай изгражда изследователско съоръжение, което ще събере на едно място основни технологии за производство на енергия от термоядрен синтез. Очаква се то да бъде завършено около 2024 г., според съобщение на Института по физика на плазмата към Китайската академия на науките.

В него се казва също, че вече е приключил инженерния дизайн на реактор за изпитване на термоядрена енергия, който е нова амбиция на Пекин в областта на физическите науки, след като експерименталният усъвършенстван свръхпроводящ токамак EAST („изкуствено слънце“) на страната постави през май нов световен рекорд, задържайки плазма с температура 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди и от началото на декември започва нов кръг експерименти, които ще продължат около шест месеца.

Цян Дзинпин, изследовател от Института по физика на плазмата, участвал в експериментите на EAST, каза, че „изкуственото слънце“ отделя електричество повече от 100 пъти на ден, за да подобри работата си.

Сун Юнтао, директор на Института по физика на плазмата, заяви в ексклузивно интервю за агенция „Синхуа“, че екипът му се стреми да поддържа високотемпературната плазма за по-дълго време.

Енергията от термоядрен синтез се счита за решение на енергийните проблеми на Земята.

 

А на 20 декември Китай обяви, че пуска в експлоатация първата в света електроцентрала с високотемпературен реактор с газово охлаждане, която се намира в залива Шъдао, провинция Шандун. Това означава, че страната вече е сред държавите с четвърто поколение ядрени технологии в света.

текст и снимки:Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg