EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Забавяне на износа и вноса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Забавяне на износа и вноса

mail15:35 | 10.03.2022прегледи 847 коментарикоментари 0


Растежът на вноса и износа на Китай се е забавил в периода януари-февруари, съобщава ДПА, предава БТА. Износът е нараснал с 16,3 на сто през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2021 г., сочат оповестени данни на китайските митници. През декември темпът на растеж на износа бе 20,9%.

Вносът също се е забавил до нарастване с 15,5% след 19,5 на сто през последния месец на миналата година.

В резултат излишъкът по външната търговия на втората по големина световна икономика е нараснал до 115,9 млрд. долара. Това е доста над очакваните от анализатори 99,5 млрд. долара след излишъка от 94,5 млрд. долара през декември.

Износът за САЩ се е увеличил с 13,8% на годишна основа до 91,5 млрд. долара въпреки по-високите американски мита в продължаващия търговски конфликт между двете страни. Вносът на американски стоки за китайски пазар се е повишил с 8,3 на сто до 31,7 млрд. долара. Излишъкът по търговията със САЩ, който е политически чувствителен въпрос, е нараснал с 16,7 на сто до 59,8 млрд. долара.

Данните за януари и февруари се обединяват заради едноседмичните празненства около Лунната Нова година, която в различните години може да се падне през единия или другия месец. Заводите спират работа за до две седмици, а след подновяването на работата възстановяват запасите.

Анализатори прогнозират, че икономиките на Китай и на други вносители на петрол от Азия ще пострадат заради скока в цените на черното злато след инвазията на Русия в Украйна. Китайският премиер Ли Къцян предупреди в събота, 5 март, че условията в световната икономика са "нестабилни, тежки и несигурни" и постигането на икономическите цели на Пекин изисква "големи усилия", допълва Асошиейтед прес. Ли обяви целта на Пекин за икономически растеж от 5,5 на сто тази година, което ще бъде най-бавният темп за китайската икономика от 90-те години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg