EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай: Държавни фирми продават акции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Държавни фирми продават акции

mail09:35 | 02.11.2017прегледи 9809 коментарикоментари 0


Китай няма да приеме един универсален подход, когато става въпрос за реформиране на държавни предприятия и за разрешаване на частния сектор да вземе участие в дружествата, заявиха правителствени служители, цитирани от радио Китай.

Политиците ще бъдат гъвкави при осъществяването на реформата със смесена собственост и ще оценят инвестициите за всеки отделен случай, каза Пън Хуаган, старши служител в агенцията, която ръководи 98-те държавни предприятия, притежавани от централното правителство.

Нивото на частно участие ще зависи от предприятието и от интереса на инвеститорите, заяви Пън, заместник генерален секретар и говорител на Държавната комисия за надзор и администрация на активите (SASAC).

"Ще прокараме реформата на смесената собственост ... държавна и продажба на акции." Пън каза, че кабинетът трябва да работи повече за преструктуриране на държавните предприятия, включително въвеждането на частен капитал, подчертавайки  индустриите, където иска да види напредък - телекомуникации, въглища, електричество и химикали.

През 2013 година Китай обяви програма за реформи, целяща въвеждане на смесената собственост в държавните фирми, като позволи на недържавни компании и чуждестранни инвеститори да купят дялове в държавните предприятия. Целта бе да се подобри ефективността на индустриите, доминирани от държавния сектор, като петрол, електроенергия, железопътни линии и телекомуникации.

Стратегията е част от всеобхватен план за засилване на властта на държавните компании в икономиката, дори когато правителството насърчава частния сектор, като се стреми към сливания и придобивания и стратегически съюзи. Някои от най-големите сделки включват сливането на два стоманени гиганта - Wuhan Steel и Baosteel, както и двамата производители на куршуми в страната - CNR Corp и CSR Corp.

Председателят на SASAC Сяо Яцин заяви, че броят на централните държавни предприятия спадна до 98 от 117 след 18-тия конгрес на партията през ноември 2012 г. след сливания и придобивания. Той обаче добави, че целта на преструктурирането на държавните предприятия не е просто да се създадат индустриални гиганти, а да се изградят лидери на пазара.

"Постигането на добри резултати е само една от целите на реформата, но това не е най-важната цел. - каза той. "Ние ще преструктурираме фирмите в такива, които са необходими на международните и вътрешните пазари. Развитието на технологиите и промените на пазара са най-важните двигатели на преструктурирането на централните държавни предприятия. "

През 2016 г. правителството избра 19 централни държавни предприятия, за да тества програмата на ниво компания-майка, включително China Unicom, втората по големина мобилна телефонна мрежа в страната.

Плановете за реформа на смесената собственост на първата група от девет компании са одобрени и се изпълняват, а девет от 10-те компании във втората група са представили своите предложения на правителството, на Националната комисия за развитие и реформи.

Правителството изучава трета група от компании и ще разкрие списъка "скоро", каза Пън.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg