EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай въвежда ДДС изцяло, още данъчни промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай въвежда ДДС изцяло, още данъчни промени

mail11:40 | 08.04.2016прегледи 962 коментарикоментари 0


От 1 май правителството на Китай премахва данъка за стопанска дейност за последните 4 отрасли от икономиката, за които той се прилага, и вместо него въвежда данък добавена стойност (ДДС), съобщават ТАСС и China Daily. Въпросните четири икономически сфери, за които се въвежда ДДС, са финанси, строителство, недвижими имоти, потребителски услуги.   По-конкретно, от 1 май в Китай ДДС ще се прилага и за четирите посочени икономически области, като за строителството и недвижимите имоти данъкът става 11%, а в сферата на финансите и потребителските услуги ДДС ще бъде 6%.
Облагането с ДДС на цялата икономика ще позволи на правителството на Китай да намали общата данъчна тежест върху бизнеса с над 500 млрд. юана (около 77,3 млрд. долара), коментира премиерът Ли Къцян. По думите му, замяната на данъка за стопанска дейност с ДДС е ключов фактор за ефективна фискална политика. А тя е важна и за провеждане на структурната реформа през тази година, особено в частта й, насочена към стимулиране на потреблението, казва още Ли Къцян. Китайските власти специално са заложили увеличение на бюджетния дефицит за 2016 г. с още 560 млрд. юана (около 86,5 млрд. долара) до общо 2,18 трлн. юана (около 336,5 млрд. долара), за да се компенсира снижението на данъчните постъпления, свързано с предстоящата реформа.

От 8 април продаваните онлайн чужди стоки в Китай няма да бъдат освобождавани от данъци, съобщава Радио Китай. От правителството заявиха, че промените имат за цел да поставят наравно платформите за електронна търговия и традиционните търговци и вносители.  От китайското финансово министерство завиха, че продаваните онлайн вносни стоки вече няма да се считат за „колетни пратки", които се ползват с преференциално ниски данъчни ставки. Те ще бъдат облагани със същите данъци както и останалите внесени от чужбина продукти.  Китай налага с 10% данък колетни пратки от чужбина, които са на стойност по-малко от 1000 юана (около 154 щатски долара), а тези под 50 юана са освободени от данъци.  Новата политика позволява единични трансгранични транзакции за максимум от 2 000 юана (около 300 щатски долара), като сумата на бива да превишава 20 000 юана на човек за година.  Новата политика би трябвало да ускори митническите процедури и потребителите да могат да правят повече поръчки от чужбина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg