EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай вдигна цената на тока с $3

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай вдигна цената на тока с $3

mail09:40 | 31.05.2011прегледи 669 коментарикоментари 0


Китай увеличи цената на електроенергията с около 20 юана (близо 3 д.) на 1000 киловатчаса за някои промишлени потребители като част от опитите си да се пребори с недостига на електричество, предаде Асошиейтед прес. Цените за населението остават без промяна, съобщи агенция Синхуа, без да посочи районите, които ще бъдат засегнати от поскъпването. Решението вероятно цели да насърчи пестенето на енергия и да мотивира енергийните компании, които са затруднени от поскъпването на въглищата и петрола, да увеличат производството си.
Голяма част от централните райони на Китай преминават през най-тежката енергийна криза от години. Компаниите и населението са изправени пред режим на тока, тъй като производството не може да покрие търсенето. Проблемът се задълбочава на фона на сушата, която намалява дебита на реките и по този начин - производството на електроенергия от ВЕЦ. Доставките на електроенергия спадат и заради затварянето на по-старите ТЕЦ, което цели намаляване на емисиите на парникови газове и други замърсители. Властите предупредиха, че производителите в бързо развиващите се промишлени региони западно от Шанхай може би ще бъдат изправени пред още по-строг режим, когато потреблението достигне пика си през летните месеци.
Според промишлената организация Китайски съвет по електричеството през лятото недостигът на електроенергия ще достигне 40 милиона киловатчаса. Това е под 5 процента от производствения капацитет на Китай, но недостигът е концентриран в ключови промишлени региони, отбелязва АП.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg