EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай в Европа – разделяй и владей

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай в Европа – разделяй и владей

mail16:50 | 17.10.2011прегледи 974 коментарикоментари 0


Коя е страната с най-голям търговски излишък? Германия, със $194 млрд. за последните 12 месеца, изпреварва Китай (173 млрд.). Коя е държавата, която привлича най-много капитали в света? Холандия, където чужденците пряко са инвестирали около $3000 млрд., далеч пред САЩ (2250 млрд.), според данни на МВФ. Коя страна приема най-много туристи? Франция е била посетена от 78,9 милиона през миналата година, срещу 61 милиона в САЩ.
Тези въпроси поставя в свой анализ френският вестник Le Figaro. И коментира, че всеки от тези факти говори за отлична форма. Германия се храни от производството, в което има традици от индустриалната революция насам. Холандия разполага с данъчна система, твърде благоприятна за многонационални компании, и е пример за световния капитализъм от неговия „златен век”. Франция пък винаги е имала имидж на страна с богата култура, където се живее добре. Ако се разгледат една по една, страните от Стария континент са в по-добро състояние, отколкото е ЕС като цяло.
Американците обвиниха Европа, че гради крепост, когато големият вътрешен пазар бе създаден през 1992 г. Но Европа се оказа неспособна да защити своите слаби звена, както го показа кризата на националните дългове. Държавните дефицити са два до три пъти по-ниски от тези в САЩ и Япония, както президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише не спира да повтаря. Обаче пазарите гледат слабите страни, а не средното ниво на ЕС.
И така се оказа, че Европа не схвана правилата на играта и не успява да защити интересите си. Потвърждение за това са преди всичко отношенията с Китай – вече първи търговски партньор на ЕС.
Нелоялна конкуренция «made in China»
Миналата седмица точно това поведение на Китай накара американския Сенат да гласува за първи път проектозакон, обвиняващ Пекин във валутни манипулации. Китайският пазар е силно контролиран, а в същото време се наблюдава истински прилив на стоки от Китай към Европа. Китай вдига на крака големи брандове, изпаднали в затруднение (като Volvo или MG при автомобилостроителите) или създава МСП. Пекин направи фонд от 2,8 млрд. евро, предназначен да подпомага иновативните МСП в Германия и да развива партньорства с техните китайски колеги. Подобни действия обаче могат да доведат ситуация като тази в покрайнините на Флоренция, където има 4800 малки китайски предприятия с 40 000 работници, „внесени” от Китай. Или един истински офшорен остров.
Българският посланик в Париж Марин Райков пък обяснява пред вестника как страната му е приела китайците от Great Wall Motor да правят автомобили в България, поради липсата на интерес от френските конструктори, например.
Пекин освен това се яви като спасител на бял кон за Гърция, Португалия, Ирландия и Унгария, благодарение на своите $3200 млрд. валутни резерви. Миналото лято италианска делегация посети Пекин. Разнесе се слух, че китайската централна банка ще поеме 25% от всички европейски публични дългове. Според експерти обаче подобни твърдения са безпочвени. Проблем обаче е, че за разлика от САЩ, където се води редовна и прецизна статистика за облигациите на Китай в трезора, Европа не разполага с такава.
Липсата на информация е добре дошла за Китай да приложи принципа „разделяй и владей”, стар колкото Римската империя и послужил на британците да колонизират Близкия изток.
 


Тагове: Китай, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037