EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай 8,5% икономически ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай 8,5% икономически ръст

mail17:10 | 23.02.2012прегледи 432 коментарикоментари 0


Растежът на китайската икономика през тази година ще бъде 8,5 на сто, прогнозира днес председателят на Изследователския център на Държавния съвет за развитие на КНР Ли Вей, цитирана от ИТАР-ТАСС. Прогнозата на правителствения център е по-висока от очакванията на независими западни специалист, които предвиждат китайският БВП да се увеличи през тази година със 7,5 на сто, отбелязва ИТАР ТАСС.
Растежът на китайската икономика може да се забави, ако Китай не намали държавния си сектор и не реформира държавните финанси, предупреждава Световната банка в доклад, извадки от който бяха публикувани днес във в. "Wall Street Journal". Китайската икономика нарастваше с около 10 % годишно през последните трийсет години, но се очаква темпът да се забави в близките години. Темпът на това забавяне ще има дълбоко отражение върху Китай и целия свят. "Има опасност растежът на Китай бързо да се забави и то без предупредителни признаци", се посочва в доклада, изготвен съвместно от експерти на Световната банка и китайски държавен институт, който съветва ръководителите на режима. Световната банка посочи във вторник, че документът, който предстои да бъде представен в понеделник в Пекин, е озаглавен "Китай 2030: изграждане на модерно общество с високи доходи, хармонично и творческо". Докладът има за цел да повлияе на бъдещото поколение китайски ръководители, които ще поемат управлението от тази година, изтъкнаха авторите на проучването пред в. "Wall Street Journal".
Според икономистите, Китай, чийто среден годишен БВП на човек от населението надвиши 5000 долара през 2011 година, може да се окаже "в мрежата на средните доходи", ако не успее да иновира и да намали зависимостта си от чуждите технологии.
За да се избегне това, докладът препоръчва намаляване на ролята на държавните предприятия, чиято икономическа тежест непрестанно нараства през последните десет години, откакто Китай се ръководи от президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао. През есента ще се състои конгрес на Китайската комунистическа партия, за да може ново поколение да бъде издигнато на власт около сегашния вицепрезидент Си Цзинпин, вероятен бъдещ държавен глава. Документът препоръчва също така държавните предприятия да намалят размерите си и да плащат повече дивиденти на техния акционер, държавата, за да се финансират социални програми. В доклада се призовава местните власти да получават данъци и такси по прозрачен начин и да набавят по-малка част от приходите си от продажба на терени на предприемачи на недвижими имоти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg