EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: 3-год. връх при услугите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: 3-год. връх при услугите

mail14:01 | 05.01.2018прегледи 9592 коментарикоментари 0


Активността в сферата на услугите на Китай се увеличи през декември с най-бързо темпо от повече от три години насам, благодарение на растеж на новия бизнес, като в същото време перспективите пред този важен за икономиката сектор се подобриха до 6-месечен връх. Това показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които потвърждават данните на аналогично проучване на официалната китайска статистика, оповестено през миналата седмица.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, нарасна през декември до 53,9 пункта от 51,9 пункта през ноември.

Новият бизнес в сектора на услугите нарасна с най-силно темпо от май 2015-а година, като участниците в анкетата съобщават за добри продажби, подкрепени от сериозното клиентско търсене и от нови проекти.

Агенция Ройтерс припомня, че китайските лидери разчитат на растежа на услугите и на вътрешното потребление за възстановяване на баланса на икономическата експанзия, която през последното десетилетие беше силно зависима и от инвестициите и от износа.

Трябва да се има предвид, че секторът на услугите формира повече от половината от втората по сила икономика в света, като растящото заплащане на труда дава на китайските потребители повече покупателна способност както в страната, така и в чужбина.

Междувременно американската банка JP Morgan Chase повиши своите прогнози за растежа на китайската икономика и вече очаква нарастване на БВП с 6,7% през 2018-а година спрямо преходна оценка за икономическа експанзия от 6,5%.

Банката цитира подобряващото се глобално потребление като причина за новата прогноза. Докато вътрешните икономически перспективи през 2018-а година са до голяма степен в рамките на нашите очаквания, глобалните растежни перспективи изглежда по-оптимистични, посочи JP Morgan.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg