EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 2.0523
GBP 2.2730
CNY 2.5176
you tube
mobile version

Китай: 18-месечен min на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: 18-месечен min на инфлацията

mail17:06 | 12.04.2023прегледи 811 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Китай са забавили темпа си на растеж през миналия месец, докато производствените цени остават в дефлация, информира китайското издание "Саут Чайна морнинг пост". 

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,7 на сто през март спрямо същия месец на миналата година след нивото от 1 на сто през февруари. Мартенското равнище е наи-бавното от септември 2021 г., според Националната статистическа служба на страната. 

Отчетената инфлация при потребителските цени е под очакванията на анализаторите, които прогнозираха ниво от 1 на сто, според китайската компания за финансова информация "Уинд" (Wind). 

Общо за цялата минала година индексът на потребителските цени в Китай е нараснал с 2 на сто. За 2023 г. Пекин определи инфлационна цел от 3 на сто. 

Същевременно индексът на производствените цени, който отразява цените, при които заводите продават стоките си на едро, се е понижил за шести пореден месец - с 2,5 на сто на годишна основа през март след понижението от 1,4 на сто през февруари. 

Производствените цени се понижават с най-бърз темп от юни 2020 г., при това - повече от очакваните 2,3 на сто.  

Засилването на спада на годишна основа се дължи основно на високата база за сравнение при петрола, въглищата, стоманата и други сектори, посочва Дън Лиюан, старши статистик в статистическото ведомство. 

 БТА


Тагове: Китай, инфлация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg