EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай - рекордьор по бягство на капитали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай - рекордьор по бягство на капитали

mail14:45 | 29.10.2012прегледи 682 коментарикоментари 0


Бягството на капитали от китайската икономика през 2011 г. достигна 600 млрд долара, а през последните 11 години сумата е нараснала до 3,7 трилиона долара, гласи изследване на американската организация "Глоубъл файненшъл интегрити" (Global Financial Integrity - GFI).
Според изследването през 2000-та година бягството на капитали било в размер на 172,6 млрд. долара. Директорът на GFI Реймънд Бейкър смята, че такова бягство на капитали няма в нито една страна на света.  Парите се изнасят главно с подправяне на данните в документите – китайските вносители се договарят с чуждестранните доставчици за по-високи изкупни цени, изнасяйки по този начин средствата в чужбина. Според GFI чрез тази практика китайците незаконно са превели в чужбина над 86% от изнесения капитал за 11-те години.
Прехвърлените навън средства компаниите връщат под формата на чуждестранни инвестиции, за да получат данъчни и други облекчения. Физическите пък лица изнасят пари, за да получат по-голям приход, отколкото предлагат китайските банки. Като пример GFI, на която се позовава сайтът lenta.ru, посочва Вирджинските острови с население от 28 000 души, които само през 2010 г. са инвестирали в китайската икономика 213,7 млрд. долара. Според изследователите за бягството на капиталите спомага и недоволството на гражданите от банковата система на страната, която субсидира държавните компании с техните влогове. Компаниите освен това се стремят да избегнат данъците. /БГНЕС
 


Тагове: Китай, капитали
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg