EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кирил и Методий без ореоли в еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кирил и Методий без ореоли в еврото

mail11:15 | 20.11.2012прегледи 702 коментарикоментари 0


Славянските апостоли от 9-и век и създатели на кирилицата Кирил и Методий бяха лишени от ореолите си на възпоменателна монета от две евро след оплаквания от някои страни от ЕС, предаде Франс прес, позовавайки се на словашката централна банка."Европейската комисия и някои страни членки поискаха от Словакия да махне от тази монета някои символи, за да се спази принципът на религиозен неутралитет", съобщи говорителката на банката Яна Ковачова.

Решението предизвика спорове в тази централноевропейска страна от 5,6 милиона души, 62 процента от които се определят като католици.
Според Словашката епископска конференция решението на централната банка е позорно и свидетелства за неуважение към историята на страната. Историкът от Словашката академия на науките Ян Щайнхубел одобри решението с аргумента, че Словакия е светска държава и не е свързана "с никоя религиозна идеология". Монетата с ликовете на св.св. Кирил и Методий ще бъде пусната в обращение през 2013 г. по случай 1150 години от идването на двамата братя във Великоморавия да разпространят християнството. През 1980 г. св.св. Кирил и Методий бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за светци-покровители на Европа заедно с още четирима европейски светии, припомня Франс прес. Всяка страна от еврозоната, чийто член е Словакия от 2009 година, може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от 2 евро, чиято страна "тура" да е с различен вид от обичайния.

 

 


Тагове: евро, ореол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg