EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Киргизстан увеличава износа на злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Киргизстан увеличава износа на злато

mail18:35 | 06.12.2023прегледи 724 коментарикоментари 0


БВП на Киргизстан за първи път в историята на бившата съветска република надхвърли границата от 1 трилион киргизки сома (около 11,26 милиарда долара). 

Показателят БВП на човек от населението (който показател и изменението му най-точно показва действителното състояние на икономиката на дадена страна) в доларово изражение достигна 1900 долара през 2023 г., спрямо 1665 долара за миналата година (нарастване с 14% за година).

А увеличението за последните три години е общо 669 долара на човек от населението, т.е. с над 50%. Това може да се счита за доста голям скок, макар и направен от ниска основа, тъй като Киргизстан - която е от най-високопланинските страни в света - продължава да е и сред най-бедните. 

За първата половина на 2023 г. (януари - юли) Киргизстан е изнесъл в чужбина 7,4 тона злато на обща стойност $463,5 млн., което за сравнително малката икономика на страната е доста голяма сума.

В сравнение с юни тази година през юли износът на злато в чужбина се е увеличил 2,5 пъти. Благородният метал е бил доставен в три държави. Най-много злато Киргизстан е изнесъл за Швейцария - 5,9 тона на стойност почти 375 млн. долара. За Китай азиатската страна е изнесла 983 кг злато на стойност 60 млн. долара, а за ОАЕ - 451 кг на стойност 28,5 млн. долара.

Спрямо януари - юли 2022 г., износът на злато от Киргизстан тази година се е увеличил 115 пъти. Миналата година Киргизстан е доставил в чужбина само 290,5 кг злато на обща стойност 13 милиона долара.

Към първото тримесечие на 2023 г., златно-валутните резерви на Киргизстан възлизат на 16,7 тона злато, по данни предоставени от Световния съвет по златото (World Gold Council). На годишна база показателят се е увеличил с 1 тон, а спрямо декември  2022 г. - с 300 килограма.

Делът на златото в резервите на Киргизстан също се увеличава. В края на миналата година той се оценяваше на 34,1%, а към май 2023 г. достига 42,9%. Стойността на златните и валутните резерви на Киргизката република е 2,4 милиарда долара, от които златото е 1 милиард долара. Икономиката на Киргизстан расте и в абсолютно изражение, показват данните от доклада за паричната политика на Националната банка на страната.

Реалният растеж на БВП за тази година ще бъде около 3,3%. Увеличението на икономическите показатели на страната се дължи основно на секторите: селско стопанство (особено животновъдство и растениевъдство), индустрия, както и строителството и сектора на услугите. БВП на Киргизстан като цяло расте поради нарасналото търсене, както и заради инфлацията в страната.

Ръстът на БВП на Киргизстан е достигнал 3,3 процента през периода януари-август 2023 г.за което способства и спирането на спада в индустриалното производство (нулев ръст през януари-август, след спад от 2% през януари-юли).

В основата на растежа на икономиката на Киргизстан продължават да бъдат строителният сектор, както и търговията "на едро" и "на дребно" (подкрепени от нарастващите реални заплати и динамиката на потребителското кредитиране).

Задържащ ефект имаше спадът на добивите в селското стопанство, поради сухото време, а и през предходната година имаше голямо повишение в сектора. Според оценките на Евразийската банка за развитие, "през ноември-декември производството на основни метали в страната ще навлезе в зоната на растеж, което ще подкрепи увеличение на БВП до 4,2% за 2023 година".

Източник: money.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg