EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипърските инвестиции = €2,1 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипърските инвестиции = €2,1 млрд.

mail14:17 | 22.02.2016прегледи 1455 коментарикоментари 0


Кипър се нарежда сред водещите инвеститори в страната ни, заемайки шесто място с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Кипър Никос Анастасиадис, предаде Агенция „Фокус”. "С доволство отбелязваме отличните отношение между България и Кипър - отношения на добри приятели и доверени партньори. Общо оценката ни е, че в областта на двустранното сътрудничество е постигнато много, а потенциалът е още по-голям", заяви президентът. Той изрази убеденост, че подписаните днес споразумения в областта на енергетиката, земеделието и туризма със сигурност ще помогнат да надградим нашето партньорство. По думите му, България и Кипър си взаимодействат отлично. "Искаме да разширим и задълбочим партньорството на база нашето общо членство в ЕС и дългогодишните традиционни, приятелски връзки между двете страни и народи. Въпреки рекордния брой кризи по света през последните години търговско-икономическите отношения между България и Кипър се развиват възходящо, отбелязвайки значителен ръст на стокообмена. Кипър се нарежда и сред водещите инвеститори в страната ни, заемайки шесто място с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро", посочи той. Плевнелиев заяви, че е убеден, че утрешният бизнес форум ще стимулира преките контакти между българския и кипърския бизнес и ще насърчи търговско-икономическото сътрудничество. "През 2015 г. имаме сериозен ръст от 17% в посещенията на кипърски туристи в България, същевременно имаме и ръст от 8% на туристическите посещения на български граждани в Кипър. Сигурни сме, че развитието на туризма, който е стратегически отрасъл и за двете държави, ще задълбочи нашето партньорство и подписаното споразумение със сигурност ще помогне много в тази посока", добави президентът. Според него двустранният стокообмен се е развил по един изключително впечатляват и позитивен начин, а данните са повече от оптимистични. "Предварителните данни за 2015 г. показват ръст на стокооборота от 81% между България и Кипър за 2015 г. спрямо 2014 г. Българският износ към Кипър отчита ръст от 90% за една година, а кипърският износ към България отчита ръст от 47%", уточни президентът.

България и Кипър подписаха споразумения за разбирателство в областите енергетиката, земеделие и туризъм. Подписан бе меморандум за разбирателство в областта на енергетиката между Министерството на енергетиката на Р България и Министерство на енергетиката, търговията и индустрията на Кипър, в присъствието на държавните глави на двете държави. От българска страна меморандума подписа министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Подписан бе меморандум за разбирателство в областта на земеделието между Министерство на земеделието и храните на Р България и Министерство на земеделието, развитие на селските райони и околната среда на Р Кипър. От кипърска страна меморандумът бе подписан от министър Йоргос Лакотрипис, а от българска страна подписа министър Десислава Танева.

Подписан бе и протокол за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Р България и Министерство на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Р Кипър. От българска страна меморандумът подписа министър Николина Ангелкова, а от кипърска страна Йоргос Лакотрипис.

Преди това се проведе среща между президента на България Росен Плевнелиев и президента на Кипър Никос Анастасиадис. Срещата се проведе „на четири очи”, а след това се проведоха пленарни разговори на официалните делегации на България и Кипър.

Развитието на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, проектите за енергийна диверсификация в региона, партньорството на България и Кипър в ЕС, ситуацията на сигурност в Югоизточна Европа, както и борбата с тероризма и кризата в Близкия Изток, бяха във фокуса на разговорите на двамата президенти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg