EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър преговаря с ЕНИ за търсене на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър преговаря с ЕНИ за търсене на газ

mail15:00 | 26.11.2013прегледи 780 коментарикоментари 0


Кипър ще започне преговори с консорциум на енергийните гиганти - италианската корпорация ЕНИ и корейската Когаз за издаване на лиценз за търсене на природен газ на пети и шести блок от изключителната икономическа зона на Кипър, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на информация на кипърската информационна агенция. Правителството съобщи, че преговорите трябва да завършат до 2 декември, но министърът на енергетиката, промишлеността, търговията и туризма Георгиос Лакотрипис ще има право да ги продължи, ако дотогава се появят признаци, че могат да завършат с подписване на договор. В противен случай кабинетът ще съобщи официално за закриването на втория търг за получаване на лиценз за проучвания за петролни и газови залежи и ще започне подготовка за трети търг.
Шелфът на Кипър е разделен на 13 блока. Значителни залежи от природен газ, около140 милиарда кубически метра, бяха открити през 2011 г. от американската компания Ноубъл енерджи, която още след първия търг през 2007 г. получи право на търсене и разработване на находища в 12-и блок. През февруари 2012 г. правителството обяви втори търг, който доведе до подписването в началото на тази година на договор с френската компания Тотал за проучвания в 10-и и 11-и блок, и с ЕНИ-Когаз за 2-ри, 3-и и 9-и блок.
Първоначално сред победителите във втория търг беше и консорциум с френско-руско участие, но през декември миналата година правителството прекрати преговорите, защото консорциумът отказа да подобри предложенията си за 9-и участък на шелфа, който се смята за най-перспективния. В резултат от това 9-и блок бе предоставен на консорциум ЕНИ-Когаз, който съобщи, че планира да започне сондажите през третото тримесечие на 2014 г. Френският "Тотал" смята да пристъпи към сондиране през първото тримесечие на 2015 г.

 


Тагове: Кипър, Ени, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg