EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър насърчава консумацията на отровна риба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър насърчава консумацията на отровна риба

mail06:30 | 26.07.2019прегледи 850 коментарикоментари 0


Спонсориран от ЕС проект в Кипър насърчава консумацията на отровна риба като начин за справяне с бързо нарастващата й популация, съобщава агенция Ройтерс.

Кипър се озова на фронтовата линия на инвазията на Лъвската риба (Pterois Miles), която през последните пет години си пробива път от Индийския океан към Източното Средиземноморие. Лъвската риба има красива окраска - ярки цветни ивици и реещи се перки, които обаче крият отровно жило. Рибата се размножава бързо, изхвърляйки 30 000 яйца на всеки четири дни, и на практика няма врагове. Поне засега, пише агенция Ройтерс.

"Надяваме се, че хората могат да станат врагове на Лъвската риба в Средиземноморието", каза Периклис Клиту, изследовател от Университета в Плимът. Учебното заведение участва в изследователския проект заедно с агенцията по риболов на Кипър, Университета в Кипър и два местни научни центъра.

Учените казват, че топлите води в резултат на климатичните промени и разширяването на Суецкия канал са отворили шлюзовете за видове, които се срещат нормално в Индийския и Тихия океан.

"Преди четири години човек можеше да се смята за късметлия, ако види Лъвска риба, и всеки щеше да я снима, казвайки "уау". Сега, ако се гмуркаш тук, има хиляди", каза капитанът на лодка Христос Йованис.

От началото на 2019 г. екипи от водолази правят редовни експедиции във водите на Кипър в рамките на кампания за намаляване на популацията й.

Готвачи организираха публични презентации със съвети как се борави с Лъвска риба - ножиците и ръкавиците са задължителни, за да се избегне убождане от перките, а като начини за приготвянето й се препоръчва пържене или скара.

Почитателите на Лъвската риба казват, че е много вкусна.

"Лъвската риба може да бъде приготвена по много различни начини - на грил, пържена, както искаш", казва местният готвач Стелиос Георгиу. "Стига да махнеш жилото, което съдържа отрова, можеш да я поднесеш като всяка друга риба", допълва той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg