EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кипър: Жегите съсипват реколтата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър: Жегите съсипват реколтата

mail18:35 | 17.08.2023прегледи 632 коментарикоментари 0


Кипърските селскостопански производители алармират за големи загуби на реколтата им заради продължаващите високи температури. Организациите им искат срещи със земеделското министерство за оценка на щетите и подпомагане на стопаните, съобщиха от Кипърския съюз на фермерите, предава.

Огромни поражения върху селскостопанските култури в резултат на необичайните за сезона жеги регистрира браншовата организация след проверки по места през последната седмица, обявиха от ръководството й.

Силно намалени или почти унищожени са сезонните зеленчуци, въпреки че са били напоявани.

Проблеми се появяват и при овощни дървета, като ябълки, нектарини, цитрусови плодове, казаха от съюза на фермерите.

Тазгодишната продукция на грозде е пострадала сериозно, като са засегнати самите лози и производството като цяло, заявиха организации в лозаро-винарския сектор.

70 000 дка винопроизводствени лозя са вписани в регистъра на Министерството на земеделието.

Точните данни за щетите върху гроздето се очаква да бъдат представени на среща в министерството след приключването на събирането на реколтата.

От Кипърския съюз на фермерите настояват експерти на компетентните държавни органи да посетят спешно засегнатите райони за отчитане на загубите и следващи стъпки в подкрепа на производителите.

В Кипър през август се очаква нов ръст на цените на селскостопанските продукти и недостиг на някои от тях в супермаркетите, заявиха от Кипърската асоциация на потребителите. Причината е в силно намаленото им производство заради продължителната гореща вълна на острова през юли.

Производството на пресни зеленчуци и някои бобови варива през това лято е достигнало едва 20% в сравнение с предишни години и това е най-големият спад, който се наблюдава, обявиха от Асоциацията на потребителите.

Сериозни загуби и влошаване на качеството има при домати, краставици и патладжани.

Продължителните горещини през юли в страната са причинили катастрофален ефект, поразявайки земеделските култури в ранен етап от развитието им, казаха от асоциацията.

През юли в Кипър бе поставен рекорд от 16 последователни дни с температури над 40 – 42 градуса.

В категорията на селскостопанските продукти е най-значителният ръст на цените - с 13%, през юли спрямо същия месец миналата година, показаха обявените през седмицата статистически данни.

В същото време инфлацията в Кипър продължава да пада. През юли тя е 1,5%, което е най-ниският темп на нарастване от март 2021 г., отчете Статистическата служба./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158