EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗП: Цените се успокоиха, не се презапасявайте!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗП: Цените се успокоиха, не се презапасявайте!

mail11:34 | 15.03.2022прегледи 504 коментарикоментари 0


След създалата се на 2 и 3 март суматоха с високите цени на горивата на някои бензиностанции и последващите проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на обекти в цялата страна, цените бързо се върнаха на нивата отпреди това. Днес цените и при олиото вече са се успокоили, съобщиха от КЗП.

Това сочат проверките, извършени от комисията, по бензиностанции и по магазините във връзка с олиото.

Установено е безспорно, че няма дефицити на стоки. Затова нека хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не бързат да се презапасяват.

Когато се презапасяваме с някакви продукти на промоция, това невинаги означава, че пазаруваме разумно, напомнят от комисията.

Оттам посочват, че през последните дни са извършили над 350 проверки в търговски обекти, като целта е била да бъде установено дали търговците продават олиото на предварително обявените за потребителите цени. Тук спадат стоките, включени в различен тип акции, промоции, намаления, тиражирани чрез рекламни брошури, интернет и телевизионни реклами.

Когато търговците на дребно поемат ангажимент към своите клиенти да им продават стока на определена цена, ако това не бъде спазено, КЗП санкционира тези търговци за нелоялна търговска практика. КЗП отчита и количествата на доставките и ще налага глоби на търговците, които целят да привлекат клиенти в своите магазини, без да осигурят заявените количества стоки на промоционални цени.

В хода на проверките са установени случаи, в които липсват количества олио в търговската мрежа като основната причина, според становищата на търговците, е била липсата на регулярни доставки към тях, които са били предварително заявени. Доставчици са самите преработватели, както и дистрибутори, в зависимост от вида на търговския обект.

След събиране и внимателно разглеждане на всички изискуеми документи, в това число и договори за доставка, ще бъде установено кой подлежи на санкция. По тези нарушения трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъдат установени съгласувани практики за задържане на количества олио от производители и търговци, при наличието на достатъчно количества като производство и като складови наличности, трябва да има последващи наказания, уточняват от комисията.

Междувременно веригата хипермаркети "Кауфланд", в чиито обекти на 12 март се получиха опашки и напрежение заради промоция на олио, излезе с позиция до медиите. От компанията съобщиха, че намалението е било планирано много преди усложняването на икономическата ситуация. Съобщават още, че отменят планирана за тази събота промоция за друга марка олио.

Утре ще бъде предоставена информация за извършените проверки и от Националната агенция по приходите (НАП) за цените на горивата. Това ще кгате пред народните представители от Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисията по икономическа политика и иновации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg