EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗП проверява Черноморието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗП проверява Черноморието

mail11:00 | 21.06.2010прегледи 717 коментарикоментари 0


От днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва акции по Черноморието "Лято 2010". В тях ще се включат инспектори на комисията от цялата страна. Строго ще се следи дали всички хотели, магазини, солариуми и аткракциони са с изрядни документи, обявяват коректно цени и предлагат безопасни стоки и услуги.
През летния сезон всяко нарушение по морето засяга повече потребители, затова КЗП призовава търговците прецизно да спазват изискванията. Нарушителите ще бъдат санкционирани. При предишната акция по морето (от 1 април до 4 юни 2010 г.) КЗП издаде 54 акта и затвори временно 4 туристически обекта за нередности, припомня агенция Фокус.
Комисията напомня, че хотелите трябва да обявяват на рецепцията цените на нощувките и услугите, които предлагат и да водят регистър на настанените туристи. Другият акцент на проверките е върху безопасността на стоките и услугите в комплексите и на плажа.
Липсата на регистър за настанените туристи затруднява потребителя да упражни правото си на рекламация, ако е недоволен от обслужването. Ценоразписът е важен критерий при избора на хотел. Инспекторите ще проверяват и дали условията в стаите отговарят на категорията на обекта.
Безопасността на стоките и услугите е друга област, в която предприемачите трябва да са изрядни. Кампанията на КЗП "Безопасност на солариумите" във вътрешността на страната показа, че много студия подлагат на риск здравето на потребителя. Това дава основание за масирани проверки на солариумите и по Черноморието. Има дни, в които времето не е подходящо за плаж и част от туристите се подлагат на изкуствено облъчване.
Особено внимание ще се обръща на безопасността на атракционите в курортните комплекси. Инспекторите ще проверяват съоръжения, екипировки и ще следят дали клиентите получават задължителните инструкции как да ползват уредите. Деца до определена възраст не трябва да се допускат до атракциони, които са опасни за тях и КЗП ще контролира дали това се спазва.
Стоките в магазините и по сергиите на морските курорти (дрехи, сувенири и др.) също ще се проверяват за безопасност. КЗП напомня, че търговците трябва да разполагат с документи за произхода на стоката (производител и вносител) и удостоверение за съответствие с изискванията за безопасност.
Акциите ще се проведат на отделни вълни и ще продължат до края на летния сезон.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165