EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК:"Софийска вода" е в нарушение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК:"Софийска вода" е в нарушение

mail14:15 | 24.03.2014прегледи 1225 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е предявила на "Софийска вода" АД твърдения за извършено нарушение, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение. Това се посочва в прессъобщение на КЗК.
Дружеството начислява лихва за забавяне на служебно начислени задължения за използваната услуга по доставката на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столичната община през месеците без отчет на средство за търговско измерване. Това поведение засяга интересите на потребителите и представлява налагане на нелоялно търговско условие по смисъла на закона, смятат от комисията.Съгласно Общите условия на "Софийска вода" АД потребителите следва ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК-услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, ВиК операторът начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета, като изравнителната сметка, която се изготвя в края на тримесечния период, установява размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер за всеки отделен месец.
Общите условия на "Софийска вода" АД възпроизвеждат правилото от Закона за задълженията и договорите, съгласно което при неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавянето. ВиК-операторът начислява лихви за забавяне и върху фактурирани прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребена вода, която се изчислява веднъж на тримесечие след действителен отчет на водомерите. Дружеството уврежда интересите на потребителите, защото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забавяне предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга. Определението не подлежи на обжалване. Страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения до 30 дни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg