EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК санкционира пет фирми за опаковки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционира пет фирми за опаковки

mail11:08 | 03.04.2018прегледи 3855 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции за нелоялна конкуренция на  пет млекопреработвателни предприятия - „Обединена Млечна Компания“ ЕАД, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД,  „Комплектстрой“ ЕООД,  „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД и на „Полидей – 2“ ООД.

Проверката на Комисията е предшествана от искането за промяна на БДС за киселото мляко, в частта за опаковките, постъпило в Българския институт по стандартизация (БИС) през март месец, миналата година. В хода на проучването е установено, че при производството на кисело мляко по БДС 12:2010, петте предприятия използват кофички от полипропилен, вместо посочените от стандарта кофички от полистерен. Според регулаторния орган по този начинсе спестяват разходи и се дава конкурентно предимство пред останалите производители, които се съобразяват с ограниченията на стандарта. В своето решение Комисията припомня, че стандартите не са задължително и че всеки търговец има свободата да избере дали ще ги спазва или не. Но ако реши да произвежда по стандарт, трябва да стриктно да следи за ограниченията, наложени от него.

Припомняме, че иницииатори на искането за промяна на БДС за киселото мляко бяха ОМК ЕАД, Димитър Маджаров – 2 ЕООД и Полидей – 2 ООД. Те предложиха в стандарта да бъдат включени всички опаковки, произведени от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно българското и европейското законодателство. Според тях използването само на един вид материал е ограничаващо и позволява на фирми-производители на опаковки да спекулират с цената. След обществено допитване в средата на миналата година, и проведено по-късно заседание на технически комитет към БИС се прие стандартът да не бъде променян.

Решението подлежи на обжалване пред Върховсния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg