EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КЗК санкционира компания за имитация и нелоялна конкуренция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционира компания за имитация и нелоялна конкуренция

mail12:11 | 05.11.2009прегледи 703 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 480 лв. на „Хърбъл чойс” ЕООД за извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК.
Комисията наложи на „Лидер енерджи дринк” ЕООД санкции от 12 480 лв. за нарушение на чл. 35, ал. 1 от ЗЗК и 8320 лв. за нарушение на чл. 36, ал. 1 от ЗЗК.
Преписката е образувана по молба на «Голд стрийт дистрибюшън» ЕООД, конкурент на ответните дружества на пазара на енергийни напитки.
КЗК установи, че от 1 януари „Хърбъл чойс” започва да налага на пазара енергийната напитка Gold speed с идентичен дизайн на присъстващия от 10 месеца на пазара продукт Gold Street при шрифтовете и цветовете на опаковката.
Месец по-късно „Хърбъл чойс” прехвърля правата върху наименованието Gold Speed на „Лидер енерджи дринк”, което започва фактическото производство и разпространение на напитката със същия дизайн. От събраните факти в хода на преписката е видно, че дружеството е било наясно със сходството на дизайна между двата продукта.
Доказателствата в производството сочат също така, че „Лидер енерджи дринк” е ползвал услугите на лица, ангажирани преди това с разпространението на конкурентната Gold Street, както и рекламните автомобили на молителя. Освен това дружеството е направило изявления пред контрагенти, че напитката ще бъде заместена с новия продукт Gold speed.
КЗК счита, че ответникът е извършил нарушение на закона, като е привлякъл клиенти по нелоялен начин и впоследствие е осуетил сключването на договори между конкурента си „Голд стрийт дистрибюшън” и негови бъдещи клиенти.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1967