EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КЗК санкционира Аурубис по искане на Агрополихим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК санкционира Аурубис по искане на Агрополихим

mail13:12 | 11.11.2015прегледи 978 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на „Аурубис България“ АД и „Аурубис“ АГ (Aurubis AG)-Германия твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 102 от Договора за функциониране на европейския съюз (ДФЕС), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством налагане на необосновано висока цена за продажба на сярна киселина и прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори.

Производството е образувано по искане на производителя на фосфорни торове „Агрополихим“ АД, гр. Девня. Комисията проучи поведението на медодобивния комбинат и немското дружество-майка във връзка с търговските им практики при продажбата на сярна киселина.

В рамките на производството бе извършена и проверка от страна на служители на КЗК в офиса на „Аурубис България“ АД в гр. Пирдоп.

Въз основа на направеният икономически и правен анализ Комисията счита, че Аурубис се възползва от господстващото си положение на българския пазар и продава сярната киселина на необосновано висока цена, поставяйки купувачите в страната в неравностойно положение спрямо чуждестранните клиенти на дружеството, за които то се конкурира на международните пазари. Поведението има антиконкурентен ефект както на пазара на производство и продажба на сярна киселина, така и на пазарите, за които сярната киселина е основна суровина.

Определението не подлежи на обжалване. Ответните страни и молителят имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg