EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК проучва сделката "ЧЕЗ"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК проучва сделката "ЧЕЗ"

mail06:30 | 16.03.2018прегледи 4377 коментарикоментари 0


    Участието на българската държава в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а изцяло от чешката компания ЧЕЗ, която е собственик на активите. Това казаха председателят на съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева и финансовият консултант на българската компания Веселин Захариев пред журналисти в хотел "Балкан" в София. Двамата уточниха, че анализите на този вариант ще се правят от централата на чешката компания в Прага.
        Продължават и преговорите за финансиране на сделката. "Структурирането на финансиране ще бъде напълно стандартно за международни сделки - част от него ще бъде от собствен капитал, а другата част ще бъде от банки. В момента се водят преговори за съотношението", посочи Захариев. По думите му шумът, който се е вдигал, не помага.
         Милена Стоева посочи, че стандартният срок Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да се произнесе по сделката е 25 работни дни, като има възможност той да бъде удължен с 10 работни дни. Тя допълни, че всяко искане на документи или допълнителна информация от страна на КЗК към "Инерком" като заявител ще удължи този срок с още от 10 до 14 дни. Стоева счита, че в случая не е приложима процедура за разширено проучване, ако това обаче се случи, процедурата от страна на КЗК може да бъде удължена и до три месеца.
        На въпрос, че от компанията на ЧЕЗ в Прага са заявили, че ще правят анализи за сделката, Стоева обясни, че до момента от "Инерком" са били фокусирани върху подготовка на уведомлението, което е било подадено вчера. "Тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага", добави Стоева.
        Според Веселин Захариев по-лесната хипотеза е от ЧЕЗ да не поискат участието на българската държава в сделката. Той изтъкна, че при това положение от "Инерком" не могат да сторят абсолютно нищо, защото договорът не може да бъде развален едностранно. "Решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", заявиха още представителите на "Инерком".

източник:БТА


Тагове: сделка, ЧЕЗ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg