EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК отмени ОП на община Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК отмени ОП на община Несебър

mail15:15 | 31.01.2014прегледи 1100 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени като незаконосъобразно решение на заместник-кмета на община Несебър, с което е открита обществена поръчка с предмет "Избор на изпълнител за извършване на озеленителни мероприятия в Крайморски парк в с. Равда, община Несебър". Това съобщи пресцентърът на комисията.
КЗК приема за основателно твърдението на жалбоподателя "Флорекс" ЕООД, че изискването на възложителя към участниците да притежават опит при изпълнение на обществени поръчки със сходен предмет необосновано ограничава участието на лица, упражнявали подобна дейност извън обществени поръчки. КЗК споделя аргумента  на жалбоподателя, че за доказване опита на даден участник е без значение дали един договор е финансиран с публични средства или със средства на частен инвеститор.
Като второ нарушение Комисията счита условието на чл. 9 от договора изпълнителят да заплаща на възложителя неустойка в размер на 30 на сто от стойността на поръчката при всяка форма на неизпълнение, като приема, че е налице прекомерност на посочения процент неустойка.
По отношение на формулировката "при всяка форма на неизпълнение" КЗК е на мнение, че заложената клауза не е конкретизирана, доколкото не е описано какво именно възложителят ще счита за неизпълнение, не е дефиниран начинът за установяване на неизпълнението, както и не става ясно дали възложителят може да изиска неустойката еднократно или е допустимо тя да се изисква за всяко констатирано неизпълнение поотделно. Неясната дефиниция на разглежданата клауза по договора води до възможността възложителят да я тълкува твърде свободно, което би накърнило правните интереси на бъдещия изпълнител по обществената поръчка.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg