EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК засече манипулация на обществени поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК засече манипулация на обществени поръчки

mail12:10 | 23.06.2023прегледи 511 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за наличие на картел между "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, "Техномат-Меркурий" ЕООД и Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Здравоход" за манипулиране на множество обществени поръчки.

Производството пред КЗК е образувано по самосезиране на комисията вследствие на сигнал от Министерството на отбраната, съдържащ съмнения за антиконкурентно поведение от страна на "Кавалер Юнион 2001" ЕООД и "Техномат-Меркурий" ЕООД. В хода на предварителното проучване са установени обстоятелства, които пораждат съмнения за евентуални забранени споразумения или съгласувани практики при участието на посочените в сигнала лица, както и други стопански субекти, в обществени поръчки с предмет "доставка на обувки" и "доставка на работно облекло", посочва КЗК. След образуване на производството по преписка, в КЗК е постъпил сигнал и от Министерството на вътрешните работи (МВР), съдържащ твърдения за извършено нарушение на чл. 15 от ЗЗК от страна на същите предприятия в процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на униформено облекло и обувки, провеждани от МВР, съобщава КЗК.

Комисията разгледа участието на трите фирми в общо 10 процедури за възлагане на обществени поръчки от вида "открита процедура", 6 процедури за сключване на рамково споразумение и 28 процедури за вътрешен конкурентен избор по рамково споразумение, всички с предмет "доставка на обувки".

Въз основа на всички събрани факти и обстоятелства, Комисията счита, че "Кавалер Юнион 2001" ЕООД, "Техномат-Меркурий" ЕООД и Трудово-производителна кооперация на инвалиди "Здравоход" участват в забранено споразумение или съгласувана практика –  картел по смисъла на параграф 1, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара на производство и продажба на професионални работни обувки на територията на страната чрез манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки, провеждани от различни възложители, посредством определяне на цени и разпределяне на пазари по смисъла на чл. 15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗЗК.

В срок от 30 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg