EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК забрани сделката „ЕМКО“ ООД /„Дунарит“ АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК забрани сделката „ЕМКО“ ООД /„Дунарит“ АД

mail08:00 | 14.04.2019прегледи 853 коментарикоментари 0


КЗК образува производство по преписка № КЗК/106/2019 г., във връзка с Решение № 800/21.01.2019 г. на Върховен административен съд на Република България (ВАС), Петчленен състав, с което преписка № КЗК/72/2016 г. е върната на Комисията за ново разглеждане и произнасяне при съобразяване с мотивите на съда.

Комисията, вземайки предвид указанията на съда в решение № 800/21.01.2019 г., прие продажбите на специална продукция от страна на участниците в концентрацията на български посредници/търговци през 2014 г. за обороти, реализирани на територията на България. Следователно сделката попада в обхвата на чл. 24, ал. 1 от ЗЗК и за уведомителя е налице задължение за предварително уведомяване.

След анализ на постъпилата информация и доказателства в хода на ускореното и задълбочено проучване (и тези получени по КЗК/72/2016 г.), Комисията установи:

Сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на ЕМКО и Дунарит при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти.

Пазарните позиции на обединената група след осъществяване на сделката ще доведат до засилване стопанската мощ на концентриращите се предприятия, което би им позволило да осъществяват независимо пазарно поведение от своите местни конкуренти.

Комисията установи, че участниците в концентрацията са с господстващо положение при производството на някои обособени видове отбранителни продукти, по отношение на които всеки от тях се явява единствен производител в страната.

Препозиционирането и разширяването на портфолиото на продуктите, произвеждани от участниците в концентрацията, може да стимулира обединената група да увеличи цените и промени условията на кооперирани доставки, които са значими за развитието на този сектор. 

Въз основа на цялостния анализ е налице основание да се приеме, че нотифицираната концентрация създава предпоставки да доведе до установяване на господстващо положение на обединената група. Наличието на съществени хоризонтални и конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство за участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализирания пазар.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg