EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК забрани реклама на „Кингс Табако”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК забрани реклама на „Кингс Табако”

mail16:50 | 08.03.2012прегледи 647 коментарикоментари 0


През 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията установи, че «Кингс Табако» ЕАД (с предишно наименование «Цигарена фабрика Пловдив» АД) е нарушило правилата на лоялната конкуренция и наложи имуществена санкция на дружеството от 333 160 лв., като постанови незабавно прекратяване на нарушението. Основанието за санкцията бе рекламата на цигари The King и Merilyn Slims, по явен и скрит начин, чрез клипове на поп-фолк песни в канала Планета ТВ, в противоречие със Закона за тютюневите изделия и Закона за радио и телевизия и забраната за реклама на тютюневи продукти, както и в печатни медии, въпреки забраната за това.
С решението КЗК наложи също така санкции за заблуждаваща реклама на Кингс Табако и собственика на марката Финансконсулт ЕООД от 3 560 лв. и 7 120 лв. за надписа на цигарите по билбордовете „2.80 лв. промоционална цена”. Като акцизна стока цената на тютюневите изделия се определя с наредба на Министерски съвет и не подлежи на промяна, поради което надписът «промоционална» създава погрешна представа у потребителя, че се касае за отбив от цената. Забраненото показване на качествени характеристики на цигарите и представянето на заблуждаващо атрактивна цена води до нелоялно предимство на един участник на пазара спрямо друг.
ВАС потвърди решението на Комисията за прекратяване на нарушенията и незабавното изпълнение на решението в тази му част. Впоследствие КЗК установи неизпълнение на това свое решение и наложи санкция от 666 320 лв. на «Кингс Табако» ЕАД и 7120 лв. на «Финансконсулт» ЕООД. На 12 юли 2011 г. 3-чл. състав на ВАС потвърди решението на КЗК по същество, като намали санкциите на Кингс Табако и Финансконсулт съответно на 83290 лв. и 3560 лв. на основание съществуващата икономическа криза.
Въпреки признатата с горното съдебно решение забранена реклама на цигарите, петчленен състав на ВАС с решение от 1-ви март отмени окончателно решението на КЗК. Съдът се позовава единствено на съществуването към момента на произнасяне на решението на 3-чл. състав на влезли в сила решения на Районен съд Пловдив и Административен съд София – град, с които са отменени наказателни постановления за извършени нарушения от страна на ответните дружества по Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Несъобразяването на първоинстанционния съд с посочените съдебни решения, които се ползват със сила на пресъдено нещо, е счетено от 5-чл. състав на ВАС като съществено нарушение на процесуалните правила и го е мотивирало да отмени както решението на 3-чл. състав, така и решението на КЗК, установяващо забранената реклама на цигари.
Решението на ВАС е окончателно.
 


Тагове: КЗК, реклама, глоба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg