EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби компания за фалшив млечен продукт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби компания за фалшив млечен продукт

mail11:54 | 02.12.2009прегледи 1086 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 31 във връзка с чл. 29 от ЗЗК от страна на “Бодекс” ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 24 930 лв.
Производството е образувано по молба на “My Day” ООД, София. Дружеството произвежда и разпространява млечни продукти.
“Бодекс” ЕООД внася и разпространява от м. февруари т.г. млечния продукт “Абритус”, произведен в Унгария. В сертификатите на прозводителя напитката е означена като milk drink (млечна напитка).
Молителят твърди, че надписът “мляко” на опаковката на продукта въвежда в заблуждение потребителите.
Производството на КЗК установи, че продуктът е разпространяван с два вида масленост – от 1,5% и 2,8% - и голям надпис “мляко” отпред на кутията. На страничната част е изписано “краве мляко за пиене” и съставът - мляко 51% и пермеат. Посочено е, че пермеатът се добива чрез филтрация на млечни протеини и мазнини от млякото.
Според органа по санитарен контрол добитият чрез тази технология продукт не представлява мляко поради липсата на неговите съществени свойства и по-специално в пъти по-ниското съдържание на протеин.
КЗК счита, че етикетът “мляко” върху кутиите на “Абритус” дава некоректна и неправилна информация, която въвежда в заблуждение потребителите относно съществени свойства на продукта.
За това нарушение Комисията е наложила санкция от 0,5%, като е взела под внимание въвеждането в заблуда относно продукт от първа необходимост, както и краткия период на нарушението, прекратено през м. август с изпълнение на предписание на Дирекция “СВСК”.


Тагове: КЗК, глоба, мляко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg