EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби Енерго-Про, дружеството обжалва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби Енерго-Про, дружеството обжалва

mail11:00 | 10.05.2013прегледи 475 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че "Енерго-Про Продажби" АД, Варна, е извършило нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, Добрич, станало на 13 септември 2012 г. Това съобщи пресцентърът на комисията. КЗК е наложила на компанията санкция в размер на 1 687 484 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на стопански потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпило писмо от политическата партия "Свободен народ", посочват от КЗК.

Решението на КЗК не е съобразено с реалните факти, посочва "Енерго-Про Продажби" в официално съобщение. До тази крайна мярка се стигна в резултат на натрупаните от водното дружество стари задължения за консумирана електроенергия в размер на над 3,7 милиона лева, които заедно с текущите им сметки надхвърляха 5 милиона лева.
За да избегне прекъсването на електрозахранването на ВиК - Добрич, компанията инициира и проведе многобройни срещи с водното дружество, както и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), алармира за проблема Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и местната власт на град Добрич. В продължение на няколко години компанията предлагаше различни варианти за погасяване на дълга, включително и прихващане на дълга на ВиК – Добрич от плащанията на Енерго-Про към НЕК, тъй като компанията е по средата между двете държавни дружества. Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012, МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена.
Въпреки представените от Енерго-Про аргументи за допуснати грешки в производството на КЗК, Комисията е наложила санкция на компанията. Енерго-Про ще обжалва Решението на КЗК пред Върховния административен съд в законово регламентирания срок.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg