EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЗК глоби две фирми на ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби две фирми на ЧЕЗ

mail18:10 | 23.06.2020прегледи 567 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията установи извършени нарушения по чл. 37а, ал. 1 от ЗЗК (злоупотреба с по-силна позиция при договаряне) и наложи имуществена санкция на „ЧЕЗ Електро България“ АД - в размер на 4 193 758 лв., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД - в размер на 10 000 лв. и „ЧЕЗ България“ ЕАД  -в размер на 207 742 лв.

     Производството е образувано по искане на „Фаст Пей ХД“ АД с твърдения за извършени нарушения по чл. 37а от ЗЗК от страна на „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ България“ ЕАД.

     В хода на проучването по преписката е установено, че ответните предприятия са прекратили дългосрочните си търговски отношения с „Фаст Пей ХД“ АД и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия. Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на „Фаст Пей ХД“ АД като по-слаба страна в правоотношението, а така също и интересите на крайните потребители, клиенти на предоставяните от търговския представител услуги.

     Поради опасността от загубата на правоотношението с енергийните оператори на лицензираната територия, по-слабата страна в правоотношението е застрашена от цялостно прекратяване на дейността си. Предоставяните от ответните дружества услуги са с обществена значимост и определят потребителското търсене относно предоставяните от „Фаст Пей ХД“ АД услуги по касови плащания.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102