EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЕН иска независима проверка на кренвиршите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕН иска независима проверка на кренвиршите

mail12:45 | 15.10.2010прегледи 1000 коментарикоментари 0


Фирма КЕН обяви официално, че не използва като суровина и не влага соя или соев протеин в продуктите си, включително в цитираните продукти кренвирши „КЕН Стара Планина".
Това автоматично означава че контролните проби на въпросните кренвирши няма как да съдържат такива съставки, заявява компанията по повод обявеното вчера от земеделският министър, че в продукти с марката „Стара планина" на КЕН и още четири фирми е открита соя.
От КЕН заявяват, че очакват НВМС да разреши по надлежния ред да бъдат изпратени част от контролните проби в референтна лаборатория в Германия, избрана от НВМС, и допълнителна независима лаборатория в Австрия посочена от КЕН АД, предаде News.bg.
Без да твърдят за намеса или преднамереност от страна на други играчи на пазара, от КЕН са категорични, че негативният ефект върху продажбите на компанията ще бъде от голяма полза за конкуренцията.
Към днешна дата в КЕН е получено писмо от РВМС, с което се уведомява фирмата, че е „желателно" да преустанови производството на продукти Стара Планина до получаване на резултатите от контролните анализи.
От КЕН гарантират, че производството на продукти съобразно стандарт Стара планина е под строг контрол от страна на ДВСК, чийто служители имат неограничен достъп до документация и всеки етап на производствения процес и се уведомяват от страна на КЕН всеки път когато продукти Стара планина биват произвеждани.
В същото време е установено, че фирма КЕН няма специфичен финансов интерес от производството на продукти Стара планина, тъй като те не заемат голям дял от продажбите на фирмата.
Производството на кренвирши КЕН Стара Планина е по-малко от 3% от общите продажби на фирмата. Основен продукт за марката остава кренвирш КЕН.
Междувременно от Националната ветеринарномедицинска служба съобщиха, че пробите от продуктите „Стара планина" ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин.
Това е било договорено на среща днес между ръководството на НВМС, ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.
Месопреработвателите са изразили предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина.
Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.
Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта", заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg