EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЕВР предупреди за рязко поскъпване на тока за бита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР предупреди за рязко поскъпване на тока за бита

mail17:05 | 30.08.2023прегледи 463 коментарикоментари 0


Няма да позволим да има повишение на цената на тока, закани се министър-председателят Николай Денков на заседание на МС.
"Използвахме месец август, за да подготвим и последните законопроекти, които са свърани с реформите в Плана за възстановяване и устойчивост. Последните два от тези законопроекти ще бъдат внесени в началото на септември", заяви Денков.

Законът за енергетиката предизвика притеснения, че може би предстои съществено увеличение на цената на тока. Искам да уверя всички, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на тока за битовите потребители до средата на 2024 година без промяна, а дори след това, ако има промяна, тя ще бъде в рамките на не повече на няколко процента", категоричен бе той.

Той изрази надежда, че Народното събрание ще приеме в срок всички законопроекти, така че реформите да бъдат приети и страната да изпълни условията за получаването на следващия транш европейски средства.

Припомняме, че преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди за рязко повишение на цените на тока за бита от началото на 2024 г. Причините са предлаганите промени в Закона за енергетиката, според които от 2026 г. всички битови потребители трябва да купуват електроенергия на свободния пазар.

Законопроектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергията до края на 2023 г. при запазване на регулираната цена за битовите потребители до 2026 г. Предлага се и преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на свободен пазар на едро и на дребно.

КЕВР обаче настоява това да стане поетапно в продължение на няколко години, а не изведнъж от 2026 г. Според регулатора предложеният модел може да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още от 1-ви януари 2024 г. или отложено най-късно от 1-ви януари 2026 г.

В своя позиция КЕВР иска балансирано изменение на цените за домакинствата до изравняването им с цените на свободния пазар, за да не се стига до сътресения, особено в настоящата нестабилна геополитическа ситуация и търсенето на енергия в световен мащаб.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg