EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КЕВР обсъжда цени на ток и парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР обсъжда цени на ток и парно

mail12:09 | 24.03.2016прегледи 1192 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще обсъди предложението за поевтиняване на парното и топлата вода от идния месец. Планираното понижение на цените за двете най-големи топлофикации в София и Пловдив е съответно 3 и 0.7 процента.

Заради планираното поевтиняване на природния газ с 23 на сто, намалението на цените на топлоенергията става възможно, но не и с нивата, с които това би могло да стане. Обяснението на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов:

Повече от пет години, когато цената на природния газ нарастваше, за да бъдат задържани цените на топлинната енергия, регулаторът, в тогавашните си състави, увеличаваше добавката към цената на високоефективната електроенергия, и този преференциална цена беше плащана от всички български потребители на електроенергия. Сега, когато цената на природния газ върви надолу, това е моментът, когато това изкривяване в цените, трябва да бъде преодоляно.

За преодоляване на изкривяването в системата, регулаторът предвижда цените на тока, произвеждан по високоефективен начин от топлофикациите, да бъдат намалени между 14 и 17 на сто. Тези цени дават отражение върху таксата „Задължение към обществото“, която е част от крайната цена на тока. За поевтиняване на тока обаче ще се мисли през лятото, каза Иванов:

Това, което обмисляме, но то ще се случи на 30-и юни, е намаляване на добавката „Задължение към обществото“, което е един елемент от общите сметки.

Коментар

При разплащане на НЕК с американските централи от комплекса „Марица - изток“ ще се намалят цените на тока, изкупуван от ТЕЦ-овете. Ефектът ще бъде усетен от всички крайни потребители, каза председателят на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ Диан Червенкондев:

100 милиона лева ще бъдат по-малко дължими към таксата „Задължение към обществото“, които към настоящия момент ние плащаме и Фондът в момента компенсира. Всичко това ще рефлектира върху решението на КЕВР за оптимална и, надявам се, справедлива цена на енергията.

Червенкондев заяви в интервю за „Хоризонт“, че все още има производители на ток, които не внасят дължимите 5% от печалбите си във Фонд „Сигурност“, който превежда събраните пари на НЕК за покриване на разходите за изкупуване на тока по дългосрочните договори с някои производители:

Продължават да се обаждат и малки, и по-малки производители, които питат: "И ние ли трябва да плащаме?".

От събраните през миналата година 184 милиона лева, три пъти повече са били парите от зелените емисии, в сравнение с тези от производителите и вносителите на ток.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 957