EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЕВР не проверява сделката ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР не проверява сделката ЧЕЗ

mail13:56 | 27.02.2018прегледи 4346 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ не може да провери сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, регулаторът може да се произнесе само и единствено по лицензията на дружеството. Това обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на пресконференция в сградата на регулатора.
Иван Иванов поясни, че по закон КЕВР има само два случая, в които може да направи проверка. Първият е, ако се продава обособена част от лицензирано дружество, като в случая няма такава продажба, защото дружествата се продават в цялост. Вторият случай е, ако купувачът залага частично или изцяло материалните активи на дружеството, с които то осъществява лицензионна дейност. Но към момента няма информация да се извършва подобно залагане. "Това са правомощията на Комисията. КЕВР строго се произнася, свързано единствено с лицензията на дружеството", заяви Иван Иванов, допълвайки, че в момента няма такава необходимост. Той припомни, че това не е първият подобен случай, давайки пример с продажбата на бизнеса на E.ON в България на ЕНЕРГО-ПРО, когато случаят е бил аналогичен. Тогава собственикът се е сменил, но лицензията се е запазила Комисията не е имала правомощия да вземе отношение по този казус. КЕВР не е могла да вземе отношение и по продажбата на ТЕЦ "Варна".
Председателят на КЕВР отбеляза, че към момента сделката по продажбата на ЧЕЗ все още не е окончателно приключена, като засега е сключен само предварителен договор. По думите му, ако сделката бъде финализирана, тогава вече КЕВР има много ясно разписани правомощия, които са свързани с превантивен, текущ и последващ контрол на енергийното дружество, независимо от това кой е новият собственик.


Тагове: КЕВР, сделка, ЧЕЗ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg