EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кв.„Витоша“ с най-голямо жилищно строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кв.„Витоша“ с най-голямо жилищно строителство

mail15:03 | 03.04.2018прегледи 3706 коментарикоментари 0


Квартал „Витоша“ е зоната с най-голямо жилищно строителство в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за нуждите на голяма строително-инвестиционна компания. Докладът обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв. м. Само площите в строеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са сгради от над 3000 кв. м.

Според проучването към края на 2017 г. в строеж в квартал „Витоша“ са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от близо 137 000 кв. м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 000 кв. м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, жк „Младост 4“ и Студентски град.

В ценови план посочените райони попадат в средния сегмент на пазара с офертни нива за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в Малинова долина, показва проучването.

Всички райони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време наличието на големи свободни площи в част от тях позволиха започването на по-мащабни проекти. В обхвата на проучването влизат също квартали като Овча купел и Кръстова вада, където метрото напредва или вече е факт и интересът за ново строителство е висок.

“Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 000 кв. м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок.

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също жк „Овча купел“ 1, жк „Младост“ 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и жк „Дружба“ 2. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg