АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Качествена и безопасна ли е храната, която купуваме?



Последните сигнали в европейската Система за бързо предупреждение за храни и
фуражи (RASFF) от месец май 2025 г. показват редица сигнали за наличие на пестициди,
микотоксини и други опасни вещества в хранителни продукти – включително такива,
достигнали и до българския пазар.
искат да са сигурни в безопасността на продуктите, които консумират. В отговор на тези притеснения, Lidl разкрива как осигурява качество и
строг контрол в целия производствен цикъл.
Ритейлърът прилага последователен подход в контрола на качеството, като е въвел
холистична система от мерки за всички продукти от собствени си марки: ● Подбор на производителите – задължителна сертификация на храни и
потребителски стоки по един от двата международни стандарта за безопасност и
качество (IFS или BRC), а за плодове и зеленчуци GLOBAL G.A.P. за добри
аграрни практики. ● Обявени и необявени одити в производствените бази на храни и потребителски
стоки, по време на които се контролират над 90 вътрешни критерии за
безопасност, качество и устойчивост на продуктите – от хигиена и оборудване до
транспорт и състав на продуктите; ● Над 1,6 млн. лв. инвестирани само през 2024 г. в лабораторни изследвания в
акредитирани лаборатории. Това включва и пестициди, микотоксини и други
опасни вещества в хранителни продукти; ● Сензорни и органолептични анализи с участие на експерти и потребители;
Сред често срещаните рискове са остатъци от пестициди в плодове и зеленчуци, както и
наличие на тежки метали и хистамин и други замърсители в рибни продукти. В Lidl
храните подлежат на засилен контрол: ● Плодовете и зеленчуците се проверяват за над 800 вида пестициди, дори и
консервираните и замразените – с изисквания, три пъти по-строги от
нормативните. ● Рибата преминава лабораторни тестове за хистамин, тежки метали и
микробиология, при строго проследяване на цялата верига – от улова до щанда. ● Тази година веригата стартира и допълнителни мерки за контрол на качеството на
прясното месо, месни заготовки и риба от собствени марки – над 50 инспекции се извършват годишно в складовете и на място в магазините на Lidl, без
предварително уведомление от страна на SGS – световен лидер в независимия
контрол на качеството. Квалифициран инспектор на SGS проверява свежестта,
външния вид, формата, размерите, нарязването, цвета, температурата на
съхранение, целостта на опаковката, срока на годност и др.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg