EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кафето и захарта максимално скъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кафето и захарта максимално скъпи

mail18:10 | 21.12.2010прегледи 1038 коментарикоментари 0


Световните цени на захарта и кафето достигнаха максимални стойности за последните години, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според прогнозите на изданието през идната година предлагането на двете стоки на пазара ще бъде ограничено, което създава условия поскъпването им да продължи.
Контрактите за сурова захар с доставка през март на Нюйоркската Международна стокова борса вчера се търгуваха при 33,5 цента за фунт (453 грама), което е най-високата цена от 30 години.
Цената на кафето сорт арабика с доставка също през март пък във вчерашната търговия се повиши до 2,2695 д. за фунт, което е най-високата стойност от 13,5 години.
Причината за недостига на предлагането на захар на световния пазар са неблагоприятните метеорологични условия в Бразилия, която е основният производител на тази култура. Индия, вторият по големина производител на захар, пък въведе ограничения върху износа. Европейският съюз от своя страна отложи решението за предоставяне на нови лицензи за доставки на захар, тъй като според Брюксел основен приоритет е задоволяването на вътрешното търсене в Европа.
По данни на "Файненшъл таймс" миналата седмица напълно са се изчерпали запасите от захар в Португалия. Подобна ситуация възниква в европейска страна за първи път от близо 30 години, отбелязва изданието.
Проблеми с доставките на висококачествено кафе се появиха заради проливните дъждове и слабата реколта в Колумбия, която е водещият световен производител на кафе от сорта арабика. Според последни данни прибраната реколта е най-слабата от 35 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg