EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кафенетата на София: Суета & Мода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кафенетата на София: Суета & Мода

mail06:50 | 16.03.2015прегледи 4131 коментарикоментари 0


Белослава Петрова, стажант-репортер

 За модерния човек, дори намирането на място в кафене се оказва предизвикателство. Особено когато сме в средата на март, а наоколо е само сняг, дъжд, студ. Не че няма достатъчно заведения в София, където да се отпуснеш и да изпиеш чаша кафе, просто стадният инстинкт на човека го насочва там, където има повече хора. Модерните заведения се „пръскат по шевовете” от хора и резервации, именно защото са модерни, докато други стоят празни и неприветливи. В много случаи цените или качеството дори не са от такова значение, за разлика от „престижа” на кафенето. Кафенето е социално пространство, място за разговор, бърза почивка, среща с приятел или непознат. Но освен всичко това, кафенето определя и социалния ти статус, защото там могат да те забележат, или просто да те видят. Модерно е да си на кафе в Memento (особено ако се тагнеш), но не и да прекарваш времето си в някое безизвестно заведение, където почти няма хора. От друга страна, когато видиш едно до друго две заведения – едното е пълно, а другото празно, веднага мислите ти са насочени към теориите, че в празното кафене има нещо нередно. Всеизвестен е фактът, че пълните заведения са предпочитани – смята се че са по – евтини, готви се по – добре или просто атмосферата е по – приятна. Но дали можем да разсъждаваме по този начин в сегашната ситуация? Нека разбулим един мит – в днешно време известните заведения са с по – високи цени. Те разчитат именно на популярността си, която няма да им позволи да загубят клиентите си въпреки, че чаят е 3 лв. вместо 1,50лв. както на повечето места. Храната тук също не е много важна, въпреки, че навсякъде я има, защото ако искаш да хапнеш нещо хубаво, можеш просто да отидеш на ресторант. Относно атмосферата – да важна е, колкото по – привлекателно за окото, толкова по – добре. Всичко написано до тук обаче няма за цел да заклейми модерните кафенета. Лично аз харесвам повечето от тях по една или друга причина и разбира се имам фаворити. Едни от най – нашумелите и вечно пълни заведения са Memento; Raffy bar & gelato; Gelateria Confetti и сладкарниците Лагуна и Неделя.
Memento стана известно и се разрасна. В момента има такива заведения на няколко ключови места в центъра на София – на НДК, на Витошка, Г.С.Раковски. Стилът е кокетен и уютен – бели дървени столчета, меки възглавници в топли цветове, червени свещи и аромат на кафе в комплект с тиха музика (или само си мислим, че е тиха, защото има прекалено много хора и тя почти не се чува). В магията на този почти домашен уют си склонен да затвориш очи за леко завишените цени и да забравиш, че за една вода и два чая трябва да оставиш около 8 лв.
Raffy bar & gelato от своя страна е с доста високи цени. Някак странно ми се струва палачинките да са по 9 лв. било то и две на брой. О да, много са вкусни, но това са си просто палачинки с шоколад + топка сладолед и малко плодове, които се сервират еднакво и в други заведения на половин цена. Трябва да призная, че тази верига не ми е от любимите, защото стана толкова модерно да си в Raffy, че се чудиш дали си само с една приятелка на кафе или с още 100, седнали изключително близо до теб. Все пак не случайно се казва лично пространство. Raffy има на Ангел Кънчев и на Витошка. Заведението е модерно и красив интериор и ако шумът от навалицата не ви пречи, можете да се насладите на хубавото им лате с много млечна пяна (4лв.)
Сред най – любимите ми заведения е Gelateria Confetti. Италианският сладолед с изключителното си разнообразие от вкусове е незаменимо оръжие срещу горещината на летните дни. Интериорът вътре в заведението е модерен, а в градината – леко винтидж, като вечер е особено приятно, заради приглушената светлина. Цените са средно високи: еспресото е 2 лв., а фрешът – 5 лв. Confetti се намира на улица Граф Игнатиев 4 и Хр. Белчев 5.
Сладкарниците Лагуна и Неделя са едни от най – предпочитаните места за похапване на торта в центъра на столицата. Цените и в двете заведения са средно високи, но това не пречи все да са пълни и да връщат желаещи, заради липса на места. И тук капучиното е около 3 лв., а горещият шоколад между 4 – 5 лв.
Неприятна е ситуацията, когато имаш желание да седнеш някъде, но няма място, защото всички ходят там. Посещаването на модерните кафенета те прави по – интересна личност. Издига те по – нагоре в социалната скала и всичко това е нормално до някаква степен. Все пак не е комфортно да седнеш в заведение и да си единственият клиент. Но комфортно ли е да си в непосредствена близост с хора, които не познаваш, просто защото вече е толкова пълно, че няма място дори за собствен въздух. В този случай най – удачният и практикуван вариант е да резервираш местата си дори само, за да изпиеш една чаша мляко с мед и канела.


 


Тагове: кафене, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101