EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Катар навлиза стабилно в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар навлиза стабилно в Гърция

mail12:00 | 24.07.2013прегледи 666 коментарикоментари 0


Катарската компания Qatar Petroleum International (QPI), съобщи, че е придобила 25% дял в централата Херон II в Гърция, по силата на сключен в Доха договор с гръцката Gek Terna.
На пресконференция катарският министър на енергетиката и промишлеността Мохамед ал Сада отказа да оповести сумата на сделката. "Постигнато бе споразумение, че цената е вътрешен въпрос за партньорите", каза той като добави, че "сделката ще бъде финансирана през гръцките банки".
Електроцентралата Херон II има производствен капацитет 400 мегавата. В момента тя е собственост 50% на компанията GDF Suez, Гек терна има 25% и 25% има QPI, заяви пред репортери шейх Сауд бел Рахман ал Тани, изпълнителен директор на QPI по газа и електроенергията.
"Това е първата инвестиция на QPI в Гърция, която бележи обещаващо начало на дълги и ползотворни отношения между двете компании", според прессъобщението. През януари Катар обяви, че ще инвестира до един милиард евро чрез съвместен инвестиционен фонд с Гърция, точно в разгара на по време на рецесия. Доха и Атина подписаха през 2010 г. рамково споразумение за улесняване на инвестициите. През октомври 2011 г., фондът на монархията Qatar Holdings инвестира повече от 750 милиона щатски долара в Гърция в две златни мини и дял от 9.9% в European Goldfields – компания, която експлоатира минните находища. /АФП
 


Тагове: Катар, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg