EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Катар купи 18,93% от „Роснефт“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар купи 18,93% от „Роснефт“

mail12:38 | 08.05.2018прегледи 2040 коментарикоментари 0


Катарският суверенен фонд става стратегически акционер в най-голямата европейска петролна компания „Роснефт“. Консорциумът на швейцарската „Гленкор“ и Катарския суверенен фонд /QIA/ разтрогна споразумението с китайската енергийна компания CEFC за продажбата на 14,16% от „Роснефт“. „Състоя се много сериозна стратегическа сделка... Катар в лицето на фонда QIA става директен собственик и стратегически партньор на „Роснефт“. Ние сме много доволни от това тяхно решение“, коментира пред РИА „Новости“ говорителят на руския гигант Михаил Леонтиев.

Пакетът, който трябваше да бъде продаден на китайците, е купен от катарците. Споразумението ще влезе в сила на 7 май. QIA ще притежава 18,93% от „Роснефт“, а нейният партньор от първоначалната приватизационна сделка „Гленкор“ ще остави за себе си само 0,57%. Споразумението за продажбата на частни инвеститори на 19,5% от „Роснефт“, който е собственост на „Роснефтегаз“, беше сключено на 7 декември 2016 г. Купувач бе консорциумът „Гленкор“ и QIA, а стойността на сделката 10,2 милиарда евро /692 милиарда рубли/. От тях „Гленкор“ плати 300 милиона, а QIA – 2,5 милиарда. Останалата част от сделката беше обезпечена чрез кредит от италианската банка „Интеса Санпаоло“.

През есента на миналата година бе обявено, че китайците ще купят 14,16% от акциите на „Роснефт“ с премия от 16% към средната пазарна цена за 30 дни. Предвиждаше се, че след приключване на сделката QIA ще запази 4,7% от руския петролен гигант, а „Гленкор“ - 0,5%, което е съизмеримо с първоначалните инвестиции в акционерния капитал. Информацията за сделката беше потвърдена тогава и от президента на „Роснефт“ Игор Сечин, припомня Би Би Си. През март тази година „Блумбърг“, позовавайки се на Китайската рейтингова агенция, съобщи, че сделката ще се отложи за неопределен срок.

В информацията се посочваше още, че тя ще изисква съществени първоначални плащания и зависи от привличането на финансиране от чужбина. Всъщност сделката се бавеше заради прекалено голямата кредитна тежест на CEFC, добави агенцията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg