EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Катар и Китай с газов договор за 27 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар и Китай с газов договор за 27 години

mail16:40 | 24.11.2022прегледи 766 коментарикоментари 0


QatarEnergy обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с Китай, наричайки я "най-дългата", която някога е била сключвана, докато засилва връзките си с Азия в момент, когато Европа се бори за алтернативни източници.

Държавната енергийна компания ще изпраща 4 млн. тона втечнен природен газ годишно от новия си проект North Field East на Китайската петролна и химическа корпорация (Sinopec), заяви тя.

Сделката "бележи най-дългото споразумение за доставка на газ в историята на индустрията за втечнен природен газ", заяви Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и главен изпълнителен директор на QatarEnergy.

Азиатските страни, начело с Китай, Япония и Южна Корея, са основният пазар за катарския газ, който все повече се търси от европейските страни след нахлуването на Русия в Украйна.

Преговорите с европейските страни са затруднени, тъй като Германия и други страни се въздържат от подписване на дългосрочни сделки, каквито се сключват с азиатските страни.

Северното находище е в центъра на плановете на Катар за увеличаване на производството на втечнен природен газ с повече от 60 % до 126 млн. тона годишно до 2027 г.

Китай е първата страна, която сключи сделка за North Field East. Председателят на китайската компания разкри, че тя е поискала и пълен дял от проекта North Field South, който е доминиран от западни енергийни гиганти.

Споразумението ще "затвърди още повече отличните двустранни отношения между Китайската народна република и Държавата Катар и ще спомогне за задоволяване на нарастващите енергийни нужди на Китай", заяви Кааби.

Председателят на Sinopec Ма Юншенг, който участва във виртуалната церемония по подписването от Пекин, заяви, че това е "знаково" споразумение, защото "Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ в света, а Китай е най-големият вносител на втечнен природен газ в света".

Той заяви на церемонията, че през октомври миналата година е поискал "официално" дял от катарския проект "North Field South". Френската TotalEnergies, британската Shell и американският гигант ConocoPhillips ще делят 25-процентния чуждестранен дял в находището.

"Благодаря ви, че го разгледахте сериозно", каза Ма на Кааби по време на церемонията, като добави, че Sinopec иска да проучи и други потенциални сделки с QatarEnergy. /БГНЕС, АФП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093