EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Каталуния: Сепаратистите с абсолютно мнозинство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каталуния: Сепаратистите с абсолютно мнозинство

mail07:47 | 22.12.2017прегледи 16413 коментарикоментари 0


Каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и че сепаратистите "вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния". Това заяви водачката на листата на борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите" Инес Аримадас, цитирана от Франс прес.
Нейната партия, създадена през 2006 г. именно с цел да се бори срещу националистите в Каталуния, стана първа политическа сила в парламента след вчерашните избори с 37 места. Досега тя разполагаше с 25 депутати.
Нейната партия получи 1,1 милиона гласа. "Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете.
Само че каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).
Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и "ние ще продължим да се борим срещу този несправедлив изборен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове", предупреди 36-годишната юристка Аримадас. Тя отбеляза, че за пръв път изборите в Каталуния се печелят от ненационалистическа партия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg