EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Каталуния обяви независимост, Мадрид задейства чл.155

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каталуния обяви независимост, Мадрид задейства чл.155

mail07:00 | 28.10.2017прегледи 10586 коментарикоментари 0


Хиляди хора празнуваха пред регионалния парламент в Барселона, след като Каталуния обяви независимост. Испанският Сенат одобри активирането на чл. 155 от испанската Конституция. Това даде на премиера Мариано Рахой правомощия да поеме управлението на Каталуния. Регионалният парламент са разпуска, насрочени са избори на 21 декември. Регионалното правителство, начело с премиера Пучдемон, е уволнено. Пълномощията му се поемат от правителството в Мадрид. Ще се инициира процедура, с която декларацията за независимост да се признае за незаконна. Предстои да бъде уволнен началникът на каталунската полиция.

Факти от вчерашния ден

Регионалният парламент на Каталуня гласува обявяването на независимост от Испания, съобщава вестник La Vanguardia, цитиран от "Фокус"

Предложението, внесено по-рано от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP), бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха „против“, двама бяха въздържали се. Опозицонните партии в каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на предложението за обявяване на независимост, съобщиха по-рано медиите.

Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуня от Мадрид, след като автономната област обяви независимост от Испания, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се". Това стана малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуня, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуня, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенция Европа прес предаде, че испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приет от каталунския парламент.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че обявяването на каталунска независимост е „доказателство“ за нуждата от активирането на член 155 от испанската конституция, предаде Sky News, цитиран от "Фокус". Той добави, че вотът на каталунския парламент за независимост е „нелегално“ действие. Рахой подчерта, че няма да позволи на „сепаратистите да ликвидират нашата конституция и върховенството на закона“.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова поддръжниците си да „продължат“, да поддържат инерцията си по мирен път, предаде Франс прес. Това се случва, след като Мадрид взе решение за налагането на директно управление в Каталуния. „Ще трябва да поддържате инерцията на тази страна в следващите часове, особено що се отнася до мира, гражданската отговорност и достойнството“, заяви той пред каталунски депутати и симпатизанти.

Междувременно главният прокурор на Испания заяви, че ще повдигне обвинение за вдигане на бунт срещу  каталунския президент и членовете на кабинета му, съобщи Sky News. Според испанското законодателство, вдигането на бунт може да се накаже с до 25 години в затвора. По-малки са присъдите, ако бунтът не доведе до насилие.

В същото време кметът на Барселона Ада Колау се обяви против обявяването на независимост, съобщи "Ел Паис". В дълъг фейсбук пост Ада Колау изрази опозицията си срещу обявената каталунска независимост и прилагането на член 155 от испанския сенат. „Не и в моето име. Не на член 155 и директното управление“, написа тя.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Испания „остава нашият единствен събеседник“ след обявяването на каталунската независимост, предаде АФП.
По-рано говорител на Европейската комисия каза, че в Брюксел нямат нов коментар по темата след последното изказване на Жан-Клод Юнкер.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg