EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Каталуния не обяви независимост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каталуния не обяви независимост

mail07:15 | 11.10.2017прегледи 10229 коментарикоментари 0


Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа снощи в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС. Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.
"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава", се казва в декларацията. Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.
Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.

По-рано лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.
Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава, и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.
Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори, и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.
Пучдемон предложи да се изчака "няколко седмици" с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.
В речта си Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство на референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и иска те да постигнат по-добро взаимно разбирателство.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде", заяви вчера испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост, съобщиха Франс прес и ТАСС.
Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.
Тя обяви, че днес правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време /07.00 ч по Гриниуч/, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg